egyszerű ötletek

2019.10.18. 18:38

Íme, néhány nagyon hatásos méregtelenítő étel

A helytelen táplálkozás miatt a testünkben sok salakanyag, a kötőszövetekben pedig felesleges víz halmozódhat fel.

Forrás: Shutterstock

Fotó: De Repente

A mindmegette.hu cikkéből kiderül, hogy akadnak ételek, amelyekkel elkerülhetőek ezek a problémák, és így egészségesebbé válhat.

1. A tejsavó: rengeteg ásványi anyagot tartalmaz

A tejtermékek gyártása során visszamaradt anyagot már az ókorban is használták – például Kleopátra –, hiszen nem csak egészségesebbé tette az embert, de a bőrét is szebbé varázsolta. Aminosavakat és számos hasznos ásványi anyagot tartalmaz.

Segít: Emésztési problémák (székrekedés, puffadás), májbetegség, magas vérnyomás, magas vérzsírszint, köszvény esetén, szépíti a bőrt, segít eltüntetni a narancsbőrt, méregtelenítő hatású.

Extra tipp: Turmixoljon össze 1 db apróra vágott almát, 75 ml zsíros és ugyanennyi sovány tejet, 50 ml bio tejsavót, 1 teáskanál búzacsírát, 1 teáskanál mézet. Tejsavót a bioboltokban, esetleg a drogériákban vásárolhat, por alakban is kapható. Ha nem ízlik, fogyasszon helyette kefirt vagy írót. Hatásos szépítő, ha 1 liter tejsavót és ugyanannyi kamillateát önt a fürdővizébe.

2. Sovány hal: Omega-3 zsírsavat tartalmaz

A különböző, könnyen emészthető halfajták fogyasztása magas fehérjetartalmuk miatt mindenkinek ajánlott, aki nem allergiás rájuk. Részesítse előnyben a soványabb húsú halakat, azaz például a fehér busát, az amurt, a süllőt, a tőkehalat és a hekket.

Segít: A halhúsban A-, D-, B1- és B2-vitamin, valamint vas, szelén, cink és jód is található, amelyek élettani szempontból nagyon fontosak a szervezet számára. Fogyasztás előtt bőségesen locsolja meg citrommal, mivel a benne lévő C-vitamin fokozza azon speciális hormonok termelődését, amelyek éjszaka segítik lebontani a sejtfalakról az ott lerakódott zsírt.

Extra tipp: Ha nem kedveli a halat, egyen helyette sovány szárnyast. Készítse el zsiradék nélkül, ugyanakkor használjon minél több fűszert (főleg zöld fűszereket) és zöldséget!

3. Gyógytea

A folyadék belülről hidratál, átmossa a húgyutakat és a vesét, emellett energiát is ad – és némely gyógytea még ennél is többet tud.

Segít: A somkóró, a csalán, a gyermekláncfű, a nyírfalevél és a zsurló is csodás vízhajtók.

Extra tipp: Lefekvés előtt 1 csésze nyugtató hatású, citromfűből vagy macskagyökérből készült gyógytea oldja a szorongást, kedvezően befolyásolja a keringési zavarokat, és segíti az emésztést.

4. Barna rizs: salaktalanít

Salaktalanítani, méregteleníteni szeretne? Fogyasszon gyakran barna rizst, amely sok vitamint, ásvány anyagot, valamint élelmi rostot tartalmaz.

Segít: Ideális salaktalanító, mivel kevés vízmegkötő nátrium, ugyanakkor sok vízhajtó kálium van benne. Kedvezően hat az emésztésre, a magas vérnyomásra, a koleszterinszintre, a veseműködésre.

Extra tipp: Készítse el sok zöldséggel, és bátran használjon hozzá fűszereket, így főételként is remekül megállja a helyét.

5. Kígyóuborka: áttisztít

Vitamin- és ásványianyag-tartalmánál fogva tisztító hatása van.

Segít: Az uborka leve önmagában, de más zöldségek levével keverve is nagyszerű vízhajtó és méregtelenítő, szebb lesz tőle a haj, a bőr. Próbálja ki petrezselyem-, zöldbab-, spárga- vagy tormalével keverve.

Extra tipp: Dörzsölje át az arcát friss uborkaszeletekkel. Már nagyanyáink is tudták, hogy külsőleg használva az uborka remek szépítő.

Ezeket került el!

Kóla: a túl sok koffein és cukor gyengíti a csontokat.

Helyette: Igyon ásványvízzel hígított gyümölcsitalokat, és fogyasszon tejtermékeket.

Zsíros felvágott: akár a köszvényért is felelős lehet, ugyanis rengeteg purint tartalmaz, amely köztudottan emeli a húgysav szintjét a szervezetben. Márpedig ilyenkor a vesék nem tudnak tökéletes munkát végezni.

Helyette: Válasszon inkább sovány felvágottat, ha lehet, olyat, ami szárnyashúsból készült.

Sült krumpli: sajnos többnyire túl sós és zsíros. Megemeli a koleszterinszintet, ami idővel keringési és szívproblémákhoz vezet.

Helyette: Ha nem tud lemondani róla, inkább készítse el otthon, friss burgonyából. A burgonyaszeleteket zsír nélkül, finoman pirítsa meg egy kiolajozott serpenyőben. Ha kész, szórja meg apróra vágott snidlinggel, vagy mártogassa foghagymás joghurtba.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!