Céljuk a megelőzés

2019.04.27. 07:00

Ingyenes szűrővizsgálatok a pápai szabadidőközpontban

Ingyenes belgyógyászati és szemészeti szűrővizsgálattal várta az érdeklődőket a Magyar Máltai Szeretetszolgálat a Jókai Mór Művelődési és Szabadidő Központban.

Polgár Bettina

A szűrés során egyszerű vizsgálatokat végeztek el, viszonylag rövid idő alatt.

Fotó: Polgár Bettina

Nagy Ferenc, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat egészségügyi programokért felelős szakmai vezetője kiemelte, a belgyógyászati szűrés fontosságát elsősorban az adja, hogy Európában szinte mindenhol, így Magyarországon is a szív- és érrendszeri betegségek a vezető halálokok között szerepelnek. – A leghatékonyabb visszaszorítási módok egyike a megelőzés. A szűrés erre kínál jó lehetőséget – mondta. Kifejtette, a szemészeti szűrés azért lényeges, mert nemcsak a gyermekek, hanem a felnőttek is ritkán veszik észre, ha romlik a látásuk. Ez többek között az életminőségre is hatással van.

A szűrés során egyszerű vizsgálatokat végeztek el, viszonylag rövid idő alatt.
Fotó: Polgár Bettina

Nagy Ferenc hangsúlyozta, az országban eddig 11 helyen szerveztek szűréseket, melyek során egyszerű és gyors vizsgálatokat végeztek el, viszonylag rövid idő alatt. A pápai eseményt is ilyen módon építették fel. A belgyógyászati szűrésen elsőként úgynevezett rizikókérdőívet töltöttek ki a látogatók, utána megmérték a testmagasságot, a testsúlyt és a derékkörfogatot. Ezt BMI-mérés, vérnyomásmérés, EKG, illetve helyszíni laborvizsgálat követte. A szemészeti szűrés részeként pedig látásélesség-vizsgálat, szemnyomásmérés, továbbá komputeres szemvizsgálat várt a résztvevőkre, akik a vizsgálatok végeztével az összes eredményt kézhez kapták.

Az eseményen Áldozó Tamás, Pápa polgármestere is részt vett, aki kiemelte, fontos ráirányítani a figyelmet a szűrővizsgálatokra, az egészség megőrzésére.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában