változatos szépség

2017.09.28. 13:57

Itt az ősz, ültessen őszirózsát!

Pezsdítse fel a kertjét a virágok izgalmas színeivel!

A Kínából származó egynyári őszirózsa (Calistephus chinensis) fajai szín és méret tekintetében egyaránt rendkívül változatosak. Fészkes virágai margarétára emlékeztetően egyszerűek vagy pomponszerűen teltek. Általában csak a nyár derekán kezd nyílni, és vegyes ágyásban ugyanúgy csodás párost alkot a krizantémmal, mint évelő rokona. Mindkettő jól mutat díszfüvek és ősszel színt váltó fásszárúak társaságában, továbbá hosszan díszlik vázában.

Az évelő őszirózsa ráadásul kiváló az elnyílt kerti és balkonnövények pótlására, mert bimbós és virágzó állapotban is átültethető.

Mini fajtakalauz

Az évelő őszirózsa tudományos elnevezése (Aster) arra utal, hogy a virágok alakja csillaghoz hasonlít. A későn virító fajták a tél beköszönte előtt még egyszer díszbe öltöztetik a kertet. A 45–90 cm magas, bokros növekedésű, sima lándzsás levelű kopasz őszirózsa (Aster novi-belgii) ­virágai tömött bugát alkotnak.

A ma­ga­sabb és robusztusabb mirigyes őszirózsa (Aster novae-angliae) hos­szúkás levelei szőrös tapintásúak, és tövei nem terjednek szét. Az ősz végén gazdagon nyíló, tömötten bokros, 70–120 cm magas tűlevelű őszirózsát (Aster ericoides) keskeny, szálas leveleiről és finom, apró virágairól lehet felismerni.

A törpe őszirózsa (Aster dumosus) tömegesen nyíló, alacsony bokrot képező hibridjei kúszó gyöktörzsükkel szőnyegszerűen elburjánzanak.

Gondozási tudnivalók

Az őszirózsák napos helyet és nyáron öntözést igényelnek. Talajban nem válogatnak, de meghálálják a trágyázást. Az évelő fajták 3-5 évente tőosztással szaporíthatók, illetve új helyre telepítéssel ifjíthatók. Kora tavasszal érdemes 3 cm vastag komposztréteget teríteni köréjük.

A fonálférgekkel, lisztharmattal vagy a gomba által okozott hervadásos betegséggel fertőzött egyedeket meg kell semmisíteni (nem kerülhetnek a komposztra!), és a helyükre évekig nem ajánlott őszirózsát ültetni.

Borítókép: StockLite / Shutterstock.com

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!