egészség

2018.09.22. 06:00

Járjunk szűrővizsgálatra! Jobb, ha minél előbb fény derül egy betegségre

A felmérések szerint kevesen vesznek részt egészségügyi szűréseken hazánkban, holott minél előbb derül fény egy betegségre, annál jobb eséllyel gyógyítható.

Juhász-Léhi István, Borsos Renáta, Marton Attila

Tüdőszűrő vizsgálat Farkasgyepűn, a képen Nemeshanyiné Pados Andrea röntgenasszisztens

Fotó: Pesthy Márton/Napló

A vizsgálatok szerepéről háziorvost és szakorvosokat kérdeztünk. A statisztikák szerint Magyarországon mintegy hárommillió ember küzd magas vérnyomással, egymillió a cukorbetegek száma, és a lakosság negyven százaléka túlsúlyos. A vizsgálatoktól sokan félnek, míg mások arra hivatkoznak, nincs idejük rá.

Tüdőszűrő vizsgálat Farkasgyepűn, a képen Nemeshanyiné Pados
Andrea röntgenasszisztens
Fotó: Pesthy Márton/Napló

Lestyán János, a Magyar Orvosi Kamara Veszprém megyei szervezetének elnöke szerint változatlan azok száma, akik jelentkeznek és eljárnak szűrésekre, viszont az is tény, hogy a nőgyógyászati szűrések száma viszonylag magas. Megjegyezte, hogy akkor van némi nekibuzdulás a magyar társadalom részéről, ha kapnak az emberek egy kis „löketet”, azaz van valamilyen erősebb kampány.

– Utána egy ideig működik, de mégsem elégséges és jó. Valahogy az emberek hozzáállása még nem az igazi–tette hozzá. Ugyanakkor elmondása szerint a másik oldalon, a gyógyítók oldalán is van némi kapacitáshiány orvosi, szakszemélyzeti területen. Lestyán János úgy vélte, hogy a szakmának kell a támogatás, hogy legyenek kampányok, mert az egészségügy, a kórházak nem tudnak sajtókampányt dotálni.

– Egy-egy központi kampány tud ezen segíteni, hiszen akkor nagyobb az odafigyelés a szűrések fontosságára – jegyezte meg. A tüdőbetegségek–például tbc, tüdőrák és egyéb megbetegedések – mellett bizonyos szív- és pajzsmirigybetegségek is kiszűrhetők a mellkasszűréssel, hangsúlyozta Medgyasszay Balázs, a Veszprém Megyei Tüdőgyógyintézet főigazgatója. Hozzátette, sok tévhit kering a tüdőszűrésről, a mai korszerű, digitális berendezések azonban jóval kisebb mértékű sugárterheléssel járnak. A szakember kiemelte, a fájdalommentes és veszélytelen vizsgálat rendkívül hasznos a megelőzésben. Negyvenéves kor felett ajánlott évente tüdőszűrésre menni, amennyiben a családban előfordult komolyabb tüdőbetegség, akkor ennél fiatalabb kortól is javasolt az évenkénti szűrés. Veszprém megyében évente mintegy hetvenezer tüdőszűrést végeznek el, ami országosan nem számít rossz adatnak, a korábbi évtizedekhez képest azonban jelentős visszaesést jelent. A főigazgató elmondta, a daganatos megbetegedések között a második leggyakoribb a tüdőrák, ugyanakkor a legtöbben ebben a betegségben halnak meg Magyarországon.

A tüdőszűrés fontosságát e tekintetben sem lehet túlhangsúlyozni: ha időben kiszűrik a daganatot, kétharmad az esélye annak, hogy megoperálják a beteget, amennyiben későn fedezik fel az elváltozást, akkor csak minden harmadik páciens műthető, magyarázta Medgyasszay Balázs. Veszprém megyében a megyeszékhely mellett Farkasgyepűn, továbbá Ajkán, Pápán, Tapolcán és Várpalotán működik állandó szűrőberendezés, emellett a többi települést felkeresi a tüdőgyógyintézet által üzemeltetett szűrőbusz. Évről évre egyre több melanómás megbetegedést regisztrálnak hazánkban is, ugyanakkor az anyajegyszűrés segít a megelőzésben. Treiber Amália, a Magyar Imre Kórház bőrgyógyásza kiemelte, évente egyszer ajánlott megvizsgáltatni szakemberrel az anyajegyeinket.

A dermatoszkópos vizsgálat nem jár kellemetlenséggel, a korai felismerés ugyanakkor nagymértékben növeli a gyógyulás esélyét. Bár jelenleg nincs országos szűrőprogram, kampány keretében részt lehet venni szűrésen, továbbá magánrendelésen is elvégeztethető a vizsgálat. A szakember hozzátette, a bőrrákot korábban az ötvenévesnél idősebbek betegségeként tartották nyilván, de manapság már egyre gyakrabban fordul elő fiataloknál is, ezért a szűrés már a tinédzserkortól kezdve ajánlott, emellett fontos, hogy mindenki maga is figyelje az anyajegyeit, és ha valamilyen elváltozást tapasztal, forduljon szakemberhez. A fogszuvasodás mellett a gingivitis, azaz az ínygyulladás és az abból eredeztethető fogágybetegségek mondhatni népbetegséggé váltak, tudtuk meg Dézsenyi Éva fogszakorvostól. Nemcsak az idősebbeket, a fiatal korosztályt is egyre komolyabban érinti a fogínygyulladás. Elmondta, okozója a fogakon megjelenő dentális plakk, amely a nem megfelelő szájhigiéné következtében alakul ki. Gyakorta ördögi körbe keverednek a páciensek, mivel gyulladt az íny, nem merik mosni, dörzsölni, mert vérzik, miközben ezáltal még nagyobb teret engednek a lepedék megjelenésének a fog felszínén.

– Fogászati szűrésekre félévente ajánlatos elmenni. Van az a réteg, aki szorgalmasan jár és ügyel a fogaira, rendszerint náluk nincs is nagy probléma. Azonban még mindig gyakori, hogy csak akkor mennek fogorvoshoz az emberek, főleg a fiatal felnőttek, ha fájdalmuk van. Előfordul, hogy a rossz fog nem okoz panaszt, így észrevétlenül tovább romlik, ha elmarad a rendszeres szűrés. Gócforrás lehet, mely a szervezetet terhelheti, gyakran okozva foltos hajhullást, bőrproblémákat, ízületi fájdalmakat. A fogkövet is rendszeresen el kell távolítani, mert az esztétikai probléma mellett komoly gyulladást okozhat.

Amennyiben nem kezelik hatékonyan és időben az ínygyulladást, fogágybetegséggel kell számolniuk az érintetteknek. A destruktív fogágybetegségek rizikótényezői többek között a dohányzás, genetikai hajlam, immunhiányos állapot és az időskor. A férfiaknál gyakoribb a betegség–mondta a fogszakorvos, és hozzátette, a szűrés egy szájüregi onkológiai vizsgálatot is magában foglal az esetleges szájüregi daganatok időben történő felismerése érdekében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában