újdonság

2020.08.12. 13:58

Jön az első aquatlon ob

Először rendeznek aquatlonbajnokságot Magyarországon: augusztus 15-én a Heves megyei Vég-tó partján, Ecséden tartják meg a futásból, úszásból és újabb futásból álló viadalt.

Forrás: Csupasport / Nógrád Megyei Hírlap

Fotó: Teknős Dominik

Az aquatlon a multisport egyik legegyszerűbb és leginkább elérhető formája. A sportág úszásból és futásból áll, rendszerint két vagy három szakaszból – írja a Csupasport.

Az éves ITU (International Triathlon Union) aquatlon-világbajnokság hivatalos versenytávja 2.5 kilométer futásból, 1 km úszásból és újabb 2.5 km futásból áll. Az úszás történhet medencében vagy nyílt vízben egyaránt.

Az idei év nyara különleges a sportág hazai történetében, hiszen első alkalommal nyílik mód ob-futam megrendezésére. A versenyre 2020. augusztus 15-én kerül sor a Heves megyei Vég-tó partján, Ecséden.

A versenyen előnevezéssel lehet indulni, a helyszíni nevezés a rajt előtt 1 órával zárul.

Az 1. Mátra Aquatlon ob-futam a Három Mozgás Vízi- és Szabadidősport Egyesület (3M VSE) főszervezésében, az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) sportért felelős államtitkárságának fővédnökségével és a Magyar Triatlonszövetség szakmai partnerségében valósul meg. Az esemény fővédnöke Szabó Tünde, az Emmi sportért felelős államtitkára.

„Több százan adták már le eddig is nevezésüket az év egyik különleges szabadtéri sportrendezvényére. Bízom benne, hogy mi, szervezők is sikerrel vesszük az akadályokat, nemcsak a versenyzők”

– idézi az esemény sajtóközleménye Czene Gábort, a szervezőbizottság elnökét.

DUATLON, TRIATLON, AQUATLON, QUADRATLON

Az aquatlon egyfajta minitriatlonnak tekinthető, mivel versenyek ugyanazokat a távolságokat fedik le, mint a triatlon, csak kerékpáros szakasz nélkül. A duatlon jelenti a kerékpározást és a futást, a quadratlon úszás, kerékpározás, futás, kajakozás versenyszámokból áll. Az aquatlon kiváló módja a kezdő atlétáknak a multisport világába való belépéshez. A kerékpáros szakasz kihagyásával egyszerűbbé és logisztikailag könnyebb a verseny lebonyolítása.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!