vigyázzunk

2020.11.27. 12:10

Katasztrófavédelem: ilyenkor naponta harminc lakástűzhöz riasztják a tűzoltókat

Most hétvégén egy tűzveszélyes dekorációval, az adventi koszorúval egészítik ki az emberek az otthonukat.

Budapest, 2017. november 16. Lakástûz a IX. kerületben egy Vaskapu utcai társasház harmadik emeletén 2017. november 16-án. A tûzoltók öt lakót menekítettek ki az épületbõl. MTI Fotó: Mihádák Zoltán

Forrás: MTI

Fotó: Mihádák Zoltán

Ősszel és télen naponta harminc lakástűzhöz riasztják a tűzoltókat, átlagosan negyvenöt percenként kigyullad egy lakás – közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság pénteken.

A közlemény szerint a lángok legtöbbször egy-két négyzetméteren pusztítanak, de naponta két-három lakás lakhatatlanná válik a tűz miatt, kétnaponta meghal valaki lakástűzben, holott ezek a tragédiák megelőzhetők lennének.

Idén már 5950 lakástűz volt, 482 ember szenvedett füstmérgezést, és 87-an haltak meg tűz miatt, 72-en a saját otthonukban. A csaknem 6 ezer lakástűzben 102 400 négyzetméter épített terület semmisült meg.

Karácsonyhoz közeledve arra hívták fel a figyelmet, hogy most hétvégén egy tűzveszélyes dekorációval, az adventi koszorúval egészítik ki az emberek az otthonukat.

Az a legfontosabb, hogy a gyertyák alatt legyen egy nem éghető alátét – hívta fel a figyelmet a katasztrófavédelem, hozzátéve: tavaly 49 lakástűz keletkezett adventi koszorúk miatt. Idén, november 24-én Gádoroson már lakhatatlanná vált egy nyolcvan négyzetméteres családi ház a korán meggyújtott adventi koszorú miatt.

A katasztrófavédelem szerint nem elég, ha biztonságos egy koszorú, az elhelyezésére is figyelni kell: a koszorú környékén ne legyen semmilyen éghető anyag, hiszen a tűz könnyen átterjed az asztalon lévő tárgyakra, a függönyre, az ablakkeretre.

A legbiztosabb megoldás az, ha csak akkor ég a koszorún a gyertya, amikor a szobában tartózkodunk. Sose hagyjuk az égő gyertyákat felügyelet nélkül – hangsúlyozták.

Borítókép: Lakástűz a IX. kerületben egy Vaskapu utcai társasház harmadik emeletén 2017. november 16-án. A tűzoltók öt lakót menekítettek ki az épületből.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!