kifogás van, mese nincs

2018.10.09. 22:05

Kevés szülő olvas este a gyermekének

Hiába van a többség tisztában az elalvás előtti meseolvasás jelentőségével, mégis csak néhány szülő vesz könyvet a kezébe este, a gyermekágy mellett kucorogva.

A szülők jelentős része is tisztában van vele, hogy csak kifogásokat keres, amikor megmagyarázza, miért nem olvas este, elalvás előtt a gyermekének – mutat rá a csalad.hu cikke. A portál a Mirror című brit lapra hivatkozva arról számol be, hogy egy 1000 szülő megkérdezésével készült felmérés eredménye szerint a családok kevesebb mint harmadában olvasnak a gyermeknek minden nap.

A felmérést egy nemzetközi gyorsétteremlánc készítette, amelyik a szigetországban a rászoruló fiataloknak gyermekkönyveket ad, illetve kampányokban igyekszik felhívni a figyelmet az olvasás fontosságára. A kutatás szerint ez utóbbit eredménnyel teszi, mivel a válaszadók 97 százaléka mondta azt, hogy az olvasás nagyon fontos, pláne a gyermek számára. Sőt, azt is elismerte a többség, tízből hat megkérdezett szülő (58 százalék), hogy növeli a szülő-gyermek közötti kötődést az esti meseolvasás, könnyebbé teszi a fiatal számára a későbbi írás-olvasás tanulást.

Ennek ellenére számtalan kifogást hoztak, hogy mégis miért nem gyakorolják ezt az egyszerű tevékenységet.

Fotó: Shutterstock

A legtöbben természetesen a munkaterheléssel magyarázták, hogy este az ágy mellett üldögélés helyett miért a lakás egy egészen más pontján töltik az időt. De volt olyan is, aki saját elmondása szerint azért szokott le az olvasásról, mert több gyermeke volt, és nem ugyanazt akarták este hallani. A veszekedésből és alkudozásból nem tudott kijönni, a kompromisszum-keresés egyáltalán nem ment, ezért inkább becsukta maga mögött a gyermekszoba ajtaját.

A National Literacy Trust nevű alapítvány adatai szerint nyolcból egy rászoruló brit gyermeknek odahaza egyetlen könyve sincs.

Ennek ellenére sokkal kevesebb válaszadó jelezte, hogy ingyenes könyvekre lenne szüksége, tízből mindössze egy.

Damian Hinds brit oktatási miniszter a felmérés kapcsán azt mondta, közismert tény, hogy milyen sok pozitív hatása van annak, ha a szülő rendszeresen olvas este a gyermekének. “Éppen ezért mindenkinek azt ajánlanám, hogy vegyen a kezébe könyvet minél rendszeresebben. Ezzel a fiatalnak élete korai szakaszától tud segíteni a nyelvi- és beszédkészség kifejlődésében és fejlesztésében.”

Borítóképünk illusztráció. Forrás: Shutterstock

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!