új összefüggés

2019.07.12. 23:27

Kevésbé lesz allergiás a baba, ha sok rostot eszik a kismama

Egy új kutatás szerint a terhesség alatti étrend közvetlenül összefügg az autoimmun betegségek kialakulásával.

Forrás: Shutterstock

Egy ausztrál tanulmány szerint a várandós nők rostokban gazdag étrendje jelentősen csökkenti a terhességi toxémia kialakulását, amely a születendő gyermek későbbi életében allergia és autoimmun betegségek kialakulásához vezethet.

A Sydney-i Egyetem Charles Perkins Központja, a Deakin Egyetem Barwon csecsemőkutató intézete, a Monash Egyetem, a James Cook Egyetem és az Ausztrál Nemzeti Egyetem közös tanulmánya a héten jelent meg.

Ralph Nanan professzor, a tanulmány vezető szerzője elmondta, hogy az étrend és a terhességi toxémia (preeclampsia) közötti kapcsolat az acetát, amely a rostok feldolgozása során keletkezik az anyák bélflórájában.

Jelenleg a terhességek 10 százalékánál alakul ki preeclampsia, amelynek tünetei a magas vérnyomás, a fehérje felhalmozódása a vizeletben és az anya súlyos vizesedése, amely gyakran koraszülést is okoz.

A tanulmány egyik fontos megállapítása, hogy rávilágított az acetátszint és a preeclampsiával küzdő kismamák állapota közötti közvetlen kapcsolatra.

Kevesebb rost, kisebb immunszerv

A terhes nők egy csoportjánál megmérték az acetátszintet, és azt találták, hogy a terhességi toxémiával küzdő nőknél sokkal alacsonyabb az acetátszint, mint az egészséges nőknél – mondta Nanan. Ezt követően az egereken végzett kísérletek azt mutatták, hogy alacsony acetátszint mellett jelentősen csökkent egy fontos immunszerv, a csecsemőmirigy kifejlődése, de az acetát pótlásával lehetett ezen segíteni.

Azoknak a gyermekeknek, akiknek az édesanyja terhességi toxémiában szenvedett, kisebb a szegycsont mögött kifejlődött immunszerve, a csecsemőmirigye.

Pedig ez a szerv nagyon fontos az allergiák és az autoimmun betegségek elleni védekezésben – magyarázta Nanan. Mint hozzátette: ez érthetővé teszi, hogy például a rostokban szegény nyugati étrend miért köthető az élet során kialakuló allergiákhoz és autoimmun betegségekhez.

A keleti étrend egészségesebb

A tanulmány nyomán Nanan azt javasolta a várandós nőknek, hogy rostokban gazdag étrendet kövessenek, nővényi alapú, nem feldolgozott ételeket egyenek, ami egyébként is egészséges.

„Egyenek igazi ételeket, nem feldolgozott fogásokat, főleg növényi alapúakat, egy kis húst, egy kis halat, és ne túl sokat”

- ajánlotta a professzor, megjegyezve, hogy ebből a szempontból a kínai étrend jobb, mint a nyugati.

A kutatócsoport reméli, hogy a további kutatások megerősítik a rostok és a preeclampsia közötti kapcsolatot, ami segíthet megelőzni a betegség és következményeinek kialakulását.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!