szellemi frissesség

2019.03.13. 16:45

Kiderült, mi fiatalítja meg az emberi agyat

Klinikai vizsgálatok igazolták, hogy a mentális hanyatlást nemcsak megelőzni, de visszafordítani is segít a mozgás. Heti három közepes tempójú edzés fél év alatt kilenc évet fiatalít az idősödő agyon.

Fábos Erika

Forrás: Shutterstock

Számos tanulmány kimutatta, hogy a fizikailag aktív embereknek jobb a mentális egészségük időskorukban. Eddig azonban nem vizsgálták az ok-okozati összefüggést. Most klinikai kutatást végeztek erről – írja a Vasárnap Reggel című hétvégi magazin legutóbbi száma.

A durhami Duke Egyetem egészségügyi iskolája 160, legalább 55 éves alanyt vont be a vizsgálatokba, olyan embereket, akik panaszkodtak memóriájukra és gondolkodási képességeikre. Az objektív tesztek kimutatták, hogy enyhe mentális károsodásban szenvednek. Egyikük felett sem hatalmasodott el teljesen a demencia, ám a tesztek, amelyek a végrehajtó funkciókat vizsgálták, hasonló eredményt mutattak, mint egy 90-es évei elején járó idős embernél, noha az alanyok átlagéletkora 65 esztendő volt.

A résztvevőket véletlenszerűen osztották négy csoportra, az egyik testmozgást végzett, a másik speciális (DASH) diétát folytatott, a harmadik mozgott és étrendmódosítást végzett, a negyedik pedig oktatást kapott az egészséges életmódról. Hat hónap elteltével mindegyik csapatnál javulást mutatott az idősödő agy, kivéve azoknál, akik csak képzést kaptak. Azok javultak a legnagyobb mértékben, akik a gyaloglás vagy a szobabiciklizés mozgásformáját folytatták: hetente háromszor 45 percet gyalogoltak közepes tempóban vagy kerékpároztak tízperces bemelegítés után.

A testmozgást végzőkön az úgynevezett végrehajtó funkcióik terén tapasztaltak javulást: az idősödő agy újra képes volt a figyelem összpontosítására, a viselkedés szabályozására, szervezettségre és célok elérésére. Azoknál pedig, akik bizonyos egészséges étrendbeli változtatásokat is bevezettek – például kevesebb húst, több gyümölcsöt és zöldséget fogyasztottak – még nagyobb fokú volt a javulás.

„A hatás annak felel meg, mintha az idősödő agy kilenc évet fiatalodott volna”

– mondta James Blumenthal, a Duke Egyetem egészségügyi iskolájának vezető kutatója.

Ezzel szemben ugyanezek a mentális képességek folyamatosan csökkentek azon embereknél, akik a tanulmány részeként csupán egészségügyi oktatást kaptak. A szakemberek szerint mindez alátámasztja azt az általános elképzelést, hogy az egészséges életmód az idősödő agy védelmét szolgálja.

Mi a demencia?

Sokan úgy tudják, a demencia, vagyis a szellemi leépülés az öregedés természetes velejárója, de ez tévedés. Inkább gyűjtőfogalom a tünetegyüttes, amelynek hátterében többféle betegség állhat, például keringési vagy érrendszeri betegségek, cukorbetegség, érszűkület, koponyasérülés, alkoholizmus. Ez esetben a demencia másodlagos formájáról beszélünk és általában ez visszafordítható folyamat. Az elsődleges demenciát illetően maga a memóriaromlás a betegség egyik fő jellemzője, ilyen az Alzheimer-kór, a Parkinson-kór. Hatékony gyógyításuk nem ismert, de gyógyszerekkel és megfelelő életmóddal ma már sokáig lehet úgy kezelni őket, hogy ez megkönnyíti a betegek és a környezetük mindennapjait.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!