vendégségben a testvértelepülésen

2019.08.07. 16:00

Királyszentistván és Vilonya küldöttsége Szlovákiába látogatott

A szlovákiai testvértelepülésen, Csehin járt július végén Királyszentistván és Vilonya küldöttsége.

Horváth Virág

Csehin járt július végén Királyszentistván és Vilonya küldöttsége Fotó: Királyszentistván Önkormányzat

Fotó: Királyszentistván Önkormányzat

A települések 1992-ben kerültek kapcsolatba Nyitracsehivel, 1995. évben a három község vezetői aláírták a testvértelepülési együttműködési megállapodást, melyet azóta már többször módosítottak.

Ezen partneri kapcsolat keretében a három község kötelezettséget vállalt az egymás között kialakult baráti viszony megőrzésére és annak további elmélyítésére. Ennek alapja a községek családjai közötti kialakult barátság, melyet az évenkénti személyes találkozások tartják fent.

A több tízéves baráti kapcsolat ápolása és megerősítése érdekében az idei évben testvértelepülésükön, Csehin vendégeskedtek. Alsóbodokon egy rövid tárlatvezetéssel Zoboralja, Nyitra-vidék és Bars környékének természeti kincseit, történelmét és népi kultúráját bemutató Zoboralja Múzeumot tekintették meg, majd Kistapolcsányban folytatták a kirándulást.

Csehin járt július végén Királyszentistván és Vilonya küldöttsége Fotó: Királyszentistván Önkormányzat

- A gyönyörű tölgyerdőkben a saját szemünkkel megpillanthattuk, és le is fényképezhettük az európai bölényt – a legnagyobb európai emlőst, a nála ismertebb amerikai bölény vagy bizon „unokatestvérét” – mondta el a település polgármestere, Kőszegi Ilona.

Megtekintették a Kistapolcsányi Kastélyt is annak több mint tizennégyezer kötetet tartalmazó gazdag könyvtárával.

- A településeink létezéséhez elengedhetetlenül szükséges a minél több jól működő, szoros kapcsolat, mint amilyen Nyitracsehi, Vilonya és Királyszentistván települések között áll fenn – tette hozzá Kőszegi Ilona.

A közös programok után sok-sok új élménnyel, baráti emlékekkel indultak haza, remélve, hogy a kialakított szoros kapcsolatok a továbbiakban is fennmaradnak, és a jövőben új családok is részt vesznek majd a testvértelepülési viszony ápolásában.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában