Magyarországon

2017.09.07. 15:25

Kiváló a hazai csapvíz minősége

A magyarországi csapvíz csaknem teljes egészében olyan felszín alatti vízbázisokból származik, amelyeknek nincs kapcsolata a felszíni vizekkel, valamint azokkal a hormon-, gyógyszer- és mikroműanyag-szennyezésekkel, amelyek azokat szennyezik.

Tegnap arról adtunk hírt, hogy láthatatlan mikroműanyagrostok szennyezik a városi csapvíz 83 százalékát világszerte, a szennyezés az Egyesült Államokban eléri a 92 százalékot, míg Európában az arány 72 százalékos.

Ma a Magyar Víziközmű Szövetség nyilatkozatában leszögezi, hogy Magyarországon az ívóvíz kiváló minőségű, és ennek alapvetően két oka van:

  • az, hogy hazánkban a szolgáltatott ivóvíz 96 %-ban felszín alatti vízbázisokból származik, és az
  • hogy hazánkban a csapvíz az egyik legszigorúbban ellenőrzött élelmiszer.
  • A felszín alatti vízbázisok előnye, hogy míg a felszíni vizekben fellelhetők a hormon- és gyógyszermaradványok, addig a felszín alattiakba ezek nem jutnak el, a szövetség álláspontja szerint „a mikroplasztik részecskék sem tudnak az ivóvíz kitermelési helyének közelébe kerülni, hiszen a felszíni vizeink, illetve ezek a vízbázisok nem érintkeznek egymással” – írták.

    Kiemelték, hogy az itthoni csapvíz kiválóan megfelel az európai uniós előírásoknak és jogszabályoknak. Ugyanakkor felhívták a figyelmet arra, hogy a PET-palackok Magyarországon is nagymértékben szennyezik a környezetet, és csak környezettudatos magatartással lenne megelőzhető a katasztrófa, amely „előbb-utóbb be fog következni, ha nem figyelünk és nem óvjuk környezetünket és vízbázisainkat”.

    A Magyar Víziközmű Szövetség tudja, hogy a Tiszában már megjelentek a mikroműanyagokkal kapcsolatos szennyeződések, amelyek eltávolítására már több akció is indult.

    A tegnap közölt hír alapján a szövetség megkezdte az információgyűjtést, és kiderült, hogy azt a tanulmányt, amely a szóban forgó hír alapja, 159 darab vízmintára alapozva készítették el, és ezekből a mintákból csak 18 darab érkezett Európából.

    Borítókép: Shutterstock

    Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!