kihívás

2019.07.22. 16:38

Klein Dávid és Suhajda Szilárd a hét közepén érhetik el a K2 csúcsát

Június elején vette kezdetét a Magyar K2 Expedíció. A céljuk, hogy feljuttassák a magyar zászlót a Föld második legmagasabb hegycsúcsára, a 8611 méteres K2-re.

Budapest, 2019. mrcius 5. Klein Dvid (b) s Suhajda Szilrd sajttjkoztatt tart Budapesten 2019. mrcius 5-n. 2019. mrcius 5-n. A kt hegymsz kvetkez expedcija a Fld msodik legmagasabb cscsra, a 8611 mter magas K2-re indul, a tervek szerint jnius 7-n. MTI/Mohai Balzs

Forrás: MTI

Fotó: Mohai Balázs

Klein Dávid és Suhajda Szilárd három sikeres akklimatizációs kört követően kezdték meg a csúcsmászást.

A hegymászók a Himalája egyik legveszélyesebb csúcsára oxigénpalack és teherhordók nélkül szeretnének feljutni első magyarként.

Klein Dávid és Suhajda Szilárd az utolsó akklimatizációs körüket a múlt hét elején teljesítették, akkor 7400 méteres magasságig jutottak. A csúcsmászás során a tervek szerint először eltöltenek egy éjszakát a 6700 méteres magasságban elhelyezett kettes táborban, majd egy másik éjszakát a 7300 méteren elhelyezkedő hármas táborban, és végül a 8000 méteren, a négyes táborban eltöltött éjszakát követően indulnak a csúcsra július 25-én.

Az első három akklimatizációs kör sikeres volt és a K2 időjárási körülményei is támogatták a hegymászók céljait,

az utóbbi egy hét azonban izgalmas fejleményeket tartogatott, hiszen a fent tartózkodó serpa hegymászók rendkívül mély hóról számoltak be.

Mostanra azonban biztossá vált: a csúcsmászást néhány napon belül megkísérlik a magyarok, látva az időjárási ablakot, ami szélcsendet és csapadékmentes légkört jelent.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!