családi költségvetés

2019.08.31. 13:39

Közösen döntenek pénzügyeikről a magyar párok

A tartós párkapcsolatban élő magyarok nagy része közös kasszán él partnerével.

Forrás: Shutterstock

Fotó: New Africa

 

A párkapcsolatban élők a pénzügyi döntéseket is együtt hozzák meg – írja a Budapest Bank kutatása alapján a Mandiner. A párok közel háromnegyede közös kasszán él a párjával. Külön kasszát főként a még rövid ideje együtt élők tartanak fent, illetve azok a párok, akiknél legalább az egyik félnek van jelentősebb különvagyona vagy olyan fizetési kötelezettsége, amely csak őt terheli.

Azonban hiába a közös kassza, a párok több mint felének külön bankszámlái vannak

– ennek az esetek felében legtöbbször nincs különösebb oka, „így alakult”. Közös számlával leginkább a 60 év felettiek, a házasok, illetve azok a párok rendelkeznek, akik 20 évnél régebben élnek együtt.

A külön kasszán élőknél nem jellemző egyértelmű felosztás a háztartással kapcsolatos kiadások fedezése terén, a legtöbb tételt hol egyikük, hol másikuk fizeti. A nemek közti eltéréseknél jelentősebbek a jövedelem szerinti különbségek:

ahol nem megosztva fedezik a költségeket, ott legtöbbször a magasabb jövedelmű fél a finanszírozó.

Kivételt képeznek a kisebb, napi szintű bevásárlások, illetve a ruhavásárlás, amely inkább a hölgyek feladata és kiadása, míg a ház körüli karbantartással kapcsolatos tételek, valamint az autó szervizelése jellemzően a férfi költsége.

A gyerekek zsebpénzéről általában közösen döntenek a szülők,

azonban ha szigorúan a nemek önálló döntési szerepét nézzük, inkább a nőknek van nagyobb szava ebben – igaz, a zsebpénz forrásának biztosítása már inkább a férfiak feladata.

A megtakarítással és a hiteligényléssel kapcsolatos döntés egyértelműen közös feladat.

Azok a párok, akik megtakarítanak, túlnyomó többségben mindkét fél keresetéből félretesznek, akkor is, ha egyébként külön kezelik pénzügyeiket. Kis eltérés mind a megtakarítások, mind a hiteligénylések esetében az iskolai végzettségnél látható:

általában a magasabb végzettségű fél az, akinek nagyobb szerepe van a döntésben.

A többség – a szépségápoláshoz köthető kiadások kivételével – jellemzően megbeszéli párjával a költéseit, abban az esetben is, ha csupán kisebb tételről van szó.

Családi költségvetést a párok többsége csak rövid távra, az adott hónapra készít, és többségük csak fejben tervez.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!