Kedvenc a lakásban

2017.10.20. 10:21

Kutyával él együtt? Hadd adjunk pár tippet!

Ideális esetben az eb kertes házba kerül, de néhány feltétel teljesülése esetén a lakásban is jól érezheti magát.

Ha kutyavásárlás előtt áll, mindenképpen tartsa szem előtt a lakás adottságait: a méretét, az elhelyezkedését, a környéket. Gondolja át, hogy milyen célból szeretne állatot (őrzésre, társnak, sportoláshoz), és vegye figyelembe azt is, milyen az életvitele. Ennek megfelelően válasszon, de biztos ami biztos, a nagy testű és nagy mozgásigényű fajtákat kerülje. Az erősen szőrhullató állatokkal a lakás tisztán tartása kapcsán gyűlhet meg a baja.

A kutya ugyan könnyen hozzászokik ahhoz, hogy lakásban él, de igényli a gazdi folyamatos jelenlétét, illetve a rendszeres mozgást is. Ezért a szobakutyákat még gyakrabban kell kivinni, mint a kertben tartott társaikat.

Ha magára hagyja az ebet, biztosítson számára valamilyen játékot (például fadarabot, gumicsontot), amit dobálhat, rágcsálhat.

Ne feledkezzen meg arról sem, hogy az ismerős szagok a kutyának is biztonságérzetet adnak. A gazdi illatát magán viselő régi ruhadarab vagy papucs az ön távollétében is nyugtatólag hat az állatra.

Nemcsak az embernek, hanem a kutyának is szüksége van saját élettérre, egy olyan zugra, ahova elvonulhat, illetve ahol az ön távollétében pihenhet. Ennek kijelölésére tökéletes egy nagyobb párna, egy takaróval bélelt kosár vagy egy régi fotel, amely csak az övé.

Hogyan tartson rendet?

  • A számára kialakított saját fekhellyel sok esetben megelőzhető, hogy a kutya a kanapéra is felmásszon, ám jobb, ha azért erre is gondol. Kerülje a bőrből készült darabokat, válasszon inkább mosható huzatút. Praktikus megoldás lehet az is, ha egy pokróccal jelöli ki az állat helyét.
  • A szőnyeg nem a legideálisabb megoldás a házi kedvenc mellé, célravezetőbbek a könnyen tisztítható burkolatok. Parketta esetén gondoljon arra, hogy az állat körme kopogni fog, és ez bizony zavarhatja a szomszédokat, tehát nem árt odafigyelni a hangszigetelésre.
  • Az etetéshez szerezzen be csúszásgátlóval ellátott tálkát, amely alá alátétet is rakhat. Jó, ha a burkolat vízzel tisztítható.
  • A behordott kosz ellen jó módszer a bejárat mellé odakészített lavór, amelyben megmoshatja az állat lábát.
  • Borítókép: Shutterstock

    Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!