az életkorának megfelelő könyv kerüljön a kezébe

2019.11.02. 07:00

Legyen élmény az olvasás a gyerekek számára

A szülők és a nagyszülők már az egészen kicsi gyermekeknek is vásárolnak könyveket. Éppen ezért a választék nagyon színes és sokféle, a különböző korosztályok igényeinek megfelelően.

Polgár Bettina, Hováth Virág

Forrás: shutterstock

Bondár Annamária, a pápai Anna Könyvesbolt eladója kifejtette, már pár hónapos kortól használhatók az apró, puha, szivacsos könyvecskék. Ezeket többnyire egyszerű rajzokkal, élénk színekkel és kevés szöveggel látják el, de szöveg nélküli változatok is kaphatók.

– A kemény borítású, kemény lapú könyvek 1–3 éves, főleg bölcsődés vagy óvodás korban lévő kicsi gyermekeknek ajánlottak. Ezek a lapozók, leporellók többféle méretben kaphatók. Ábrázolásuk az adott életkornak megfelelően nagyon változatos, az egyszerűtől kezdve az aprólékos rajzokig. Témájukat tekintve megjelennek az állatok, a színek, a formák, a mindennapi élet tárgyai, történései. A képeket gyakran kiegészítik hosszabb-rövidebb szöveggel, versekkel, mondókákkal, verses mesékkel, gyermekdalokkal vagy ringatókkal.

Újdonságok az interaktív, mozgatható fülekkel, figurákkal, izgalmas felfedezésre váró képekkel ellátott leporellók, melyeknek gyakori témája az óvoda, az iskola, a járművek, az építkezés, az állatkert, a természet, az orvosi rendelő és a mindennapokból vett történések. Ezek 4–7 éves korig ajánlottak – magyarázta a könyvesbolt eladója.

Megjegyezte, a nagyobbacska óvodások már igénylik a mesét is, az egyszerűbb történeteket, amelyekbe beleélhetik magukat és azonosulni tudnak a mesehősökkel. – A magyar népmesék többféle változatban megtalálhatók neves illusztrátorok rajzaival. Igény van rá a szülők részéről. A kortárs írók mesekönyvei iránt is nagy a kereslet, a sorozatok pedig kifejezetten népszerűek, főleg az életszerű történeteik miatt – emelte ki Bondár Annamária.

Bondár Annamária, a pápai Anna Könyvesbolt eladója kiemelte, fontos megismertetni a gyermekekkel az olvasás hosszú távú jótékony hatásait. Elmondta, a kötelező olvasmányokból – a diákok örömére – ma már létezik a kortárs írók által átírt változat is
Fotó: Polgár Bettina/Napló

Megtudtuk tőle, a nagycsoportos, iskolakezdés előtt álló gyermekeknek a szülők elsősorban előkészítő, anyanyelvi, matematikai, megfigyelőképességet fejlesztő játékos foglalkoztatókat vásárolnak. Az 1–2. osztályosok számára pedig már megtalálhatók a könnyített, egyszerűsített olvasmányok. – Fontos, hogy ebben a korban a megfelelő könyv kerüljön a kézbe, aminek az olvasása élményt ad, mert ez meghatározó lehet a későbbiekben – hangsúlyozta a könyvesbolt eladója. Hozzátette, a nagyobbak, tehát a 3–4. osztályosok körében népszerűek a nyomozós, állatos, váratlan fordulatokban gazdag olvasmányok, illetve az újdonságnak számító természettudományos olvasókönyvek is.

– Szinte minden születésnapra, névnapra vásárolnak a szülők és a nagyszülők mesekönyveket, regényeket, ismeretterjesztő könyveket. A nyári időszakban a kötelező olvasmányok iránt nő meg a kereslet, és a diákok örömére már létezik a kortárs írók által átírt változat is – magyarázta Bondár Annamária.

Kiemelte, sok szülőnek fontos szempont, hogy megszerettesse az olvasást a gyermekeivel. – A fiatal generációt ösztönözni kell, főleg, hogy gyorsan fejlődő technika vesz körül bennünket. Fontos megismertetni a gyermekekkel az olvasás hosszú távú jótékony hatásait, melyek kihatnak a szókincs fejlődésére, a memóriára, a koncentrációra és a gondolkodásra. Az a szülő, aki már pár hónapos korban a gyermekei kezébe könyvet ad, folyamatosan táplálja az olvasásra a kialakult igényt, és egy érdeklődő, önbizalommal rendelkező, nyitott felnőtté válásnak rakja le az alapköveit – fogalmazott Bondár Annamária.

A berhidai könyvtárat a kisiskolás korosztály látogatja leginkább, a nagyobb gyerekek már bejárnak Veszprémbe, és a könyvtárat is ott látogatják.

– A gyerekek nagyon szeretik Leiner Laurát és a Geronimo Stilton világáról szóló történeteket. A nagyobbaknál egyébként még mindig előkerülnek a Harry Potter- és Gyűrűk Ura-kötetek, ezek olyan sikerkönyvek, amelyeket a mai napig szívesen olvasnak a fiatalok. Valamint több korosztályt felölel Rachel Renée Russell Zizi naplója című könyvsorozata, de ez persze leginkább a lányok körében kedvelt. Nagyon sokan vannak, akik csak azért jönnek be a könyvtárba, hogy a kötelező irodalmakat kikölcsönözzék – mondta el Gerőfiné Mészáros Anita, a Berhidai Művelődési Ház és Könyvtár vezetője. Hozzátette, a könyvtár készül a fiataloknak, iskolásoknak könyvtárismereti foglalkozással, amely az iskolásokat hivatott bevezetni a könyvek és a könyvtár világába.

Az Eötvös Károly Megyei Könyvtár gyermekkönyvtár részlegén emelkedő tendenciát mutat a könyvtárba járó gyerekek száma. Vargáné Ládonyi Erzsébet, a gyermekkönyvtár csoportvezetője a Napló kérdésére elmondta, jellemzően a helyi gyermekek veszik igénybe a szolgáltatást, főleg délután négy óra után, és általában a családdal együtt látogatják az intézményt. A környékbeli kisebb településekről inkább hétvégén érkeznek látogatók, de hétköznap szeretettel veszik igénybe a könyvtárközi kölcsönzés lehetőségét.

– Amikor a gyerekekkel bejönnek a könyvtárba, általában időt is szoktak tölteni itt, előkerülnek a társasjátékok, és szívesen forgatják a könyveket, nézelődnek. Öt-hat évvel ezelőtt még az ismeretterjesztő könyvek iránt érdeklődtek inkább, mára azonban már főleg a szépirodalmat keresik. A régi klasszikusoktól, mint Janikovszky Éva, a kortárs magyar írókig mindenféle irodalom iránt érdeklődnek. Nagyon kedveltek többek között Finy Petra, Bartos Erika vagy Lackfi János kötetei is – tette hozzá Vargáné Ládonyi Erzsébet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában