Csobbanás a Balatonban

2019.07.20. 07:00

Leteszteltük a vadregényes balatonakarattyai szabadstrandot

Ezen a héten a Gumirádli szabadstrandot próbáltuk ki.

Szauer Annamária

Fotó: Szauer Annamária/veol.hu

Az eldugott strandra már az odavezető út is kalandos: Balatonkenese felől egy keskeny, erdővel határolt úton haladunk. Érdemes figyelni a sebességre, mert a kevés hely miatt könnyen koccanhatunk a szembe jövő autókkal.

Megérkezve két parkolási lehetőség közül választhatunk, a strand előtt ingyenes, a területén viszont már térítés ellenében állhatunk be a járművünkkel. Utóbbi azért jobb, mert így látótávolságon belül marad az autónk.

Fotó: Szauer Annamária/veol.hu

Amennyiben kerékpárral érkezünk, tudunk kell, hogy a strand területére nem vihetjük be, a bejáratnál kialakított biciklitárolóban tehetjük le.

Fotó: Szauer Annamária/veol.hu

Irány a part

Megérkezve örömmel láttuk, hogy több öltöző is van a környéken. Mellettük épülnek az új mosdok, egy családi öltöző és egy baba-mama szoba, sajnos ezek még nem készültek el, reméljük azért a szezon végig még birtokba vehetik a fürdőzők.

Fotó: Szauer Annamária/veol.hu

Viszont a konténerek mögött találhatjuk a mobil mosdókat, amelyek ingyenesen használhatók.

Fotó: Szauer Annamária/veol.hu

Miután átöltöztünk elkezdődhet a strandolás. Hétköznap délután kevesen voltak a területen, igaz sokan az esti órákban látogatnak el ide. A gyerekek számára kialakítottak egy rövid, homokos partszakaszt ahol kedvükre építhetik a váraikat. A családoknak az is jó hír lehet, hogy egy mászóka is várja a kicsiket.

Fotó: Szauer Annamária/veol.hu

A part mentén csak egy keskeny szakasz raktak ki térkővel, a többi zöldterület. Érdemes a lábunk elé nézni, mert több, kisebb gödörbe is belefutottunk.

Fotó: Szauer Annamária/veol.hu

A napozórészt a parkolótól egy jól látható sáv különíti el, több növénnyel is jelzik a határt. Külön pozitívum, hogy a kis területen sok fa található, így nem kell külön vadászni az árnyékosabb helyeket.

Fotó: Szauer Annamária/veol.hu

Az elhelyezkedés igazán pazar: a háttérben a magas löszfal húzódik, előttünk pedig a Balaton, az körülölelő dombokkal.

Habár több táblán is kiírták, hogy kutyákat tilos a területre bevinni, ott jártunkkor mégis három-négy eb is ücsörgött a gazdája mellett.

Fotó: Szauer Annamária/veol.hu

Úszás és strandolás

A víz aránylag gyorsan mélyül, a vízmagasság állására itt sem nem lehet panasz, kiválóan alkalmas úszásra és más vízi sportokra is. Emiatt viszont a gyerekekre kicsit több figyelmet fordítani, mert könnyen elmerülhetnek. Az idei év egyik problémája, a túlzott hínárosodás itt nem igazán érzékelhető, a víz tiszta és kellemes. A homokos bejárat mellett, lépcsőn is bemerészkedhetünk a Balatonba.

Fotó: Szauer Annamária/veol.hu

A szakasz népszerű a horgászok között is, érdemes rájuk figyelni, nehogy úszás közben mi is fennakadjunk valamelyik horgon.

Fotó: Szauer Annamária/veol.hu

A tihanyi Gödrösi szabad stranddal ellentétben itt éttermek nem üzemelnek, két büfékocsi áll rendelkezésre a szomjas és éhes turistáknak, ezért a kínálat is kisebb a többi partszakaszhoz képest. Ha megszomjazunk egy fél literes ásványvízért 350, ugyanennyi csapolt sörérét 650, három deci limonádéért 300 forintot fizethetünk. Egy eszpresszó 400, egy klasszikus sültkolbász adagja 500 forintba kerül.

Fotó: Szauer Annamária/veol.hu

A nap végén

Összességében elmondhatjuk, hogy egy kellemes helyszínt találtunk a strandoláshoz. Kifejezetten ajánljuk azoknak, akik szeretnének retró balatoni élményben részesülni és magért a tó illetve a környezete szépségért a partra jönni.

Fotó: Szauer Annamária/veol.hu

A látvány és a vadság ugyanis lenyűgöző, az elérhető szolgáltatások szerény számát pedig a tömeg hiánya egyensúlyozza ki.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában