láthatatlan, de súlyos fenyegetés

2018.10.10. 13:59

Levegővel mérgezzük a gyerekeinket

Egy tanulmány szerint a gyermekek 60 százalékkal nagyobb levegőszennyezésnek vannak kitéve, mint a felnőttek a reggeli iskolába menetel közben. Értelemszerűen a forgalmas környéken élők vannak rosszabb helyzetben.

Az UNICEF brit tagozata és a londoni Queen Mary University közös felméréséből derült ki ez a nem túl szívderítő adat – adja hírül a csalad.hu cikke.

A szennyezés ugyanis károsan hat a gyermekek tüdejének és agyának fejlődésére, így hosszú távon légúti és mentális problémákat okozhat – hívták fel a figyelmet a kutatók.

„Az adatok azt mutatják, hogy

a légszennyezettségnek kitettség ilyen fiatal korban akár végzetes asztmát és légúti megbetegedéseket okozhat”

– idézi a portál a Gyermekgyógyászati és -egészségügyi Királyi Kollégium professzorát, Jonathan Grigget, aki a brit Huffington Postnak nyilatkozott.

Illusztráció
Fotó: Shutterstock

A felmérés során hat gyermeket kértek meg arra, hogy mindig legyen náluk egy speciális készülék, mellyel mérni tudták, mennyire vannak kitéve a levegőszennyezésnek.

„Minden nap gyermekek ezrei indulnak útnak az iskolába a szervezetüket mérgező körülmények között, ami lerövidítheti az életüket és rengeteg hosszú távú egészségügyi problémát okozhat nekik” – mondta a UNICEF témaigazgatója.

„A szülők már így is sok egészségügyi és biztonsági kockázat miatt aggódnak. A játszótéren vagy az iskolába és onnan hazavezető út során belélegzett levegő minősége egy újabb tétel a listán” – tette hozzá Amy Gibbs.

Borítókép: illusztráció. Forrás: Shutterstock

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!