valódi siker

2017.11.21. 06:55

Magyar bor a világ 100 legjobb bora között

A világ bor szaksajtójának egyik vezető magazinja, a Wine Enthusiast 2017. november 21-én publikált TOP 100-as listáján a Dereszla Pincészet 2009-es évjáratú 5 Puttonyos Aszú bora az előkelő 20. helyezést érte el.

Forrás: Shutterstock

Fotó: Foxys Forest Manufacture

Ezen elismerés nem csak a Dereszla Pincészet, hanem a Tokaji Borvidék és Magyarország borászati sikereit is fémjelzi.

A Dereszla Pincészet bora ezzel az elismeréssel harmadszor került fel a világ 100 legjobb borait összesítő, nemzetközileg is elismert listára.

Bai Edit főborász által készített borok közül legutóbb a 2007-es évjáratú 5 Puttonyos Aszú lett egy másik vezető borszakmai magazin, a Wine Spectator TOP 100 listáján 20. helyezett.

A Dereszla Pincészet a Tokaji Borvidék egyik leggazdagabb történelmi múltjával rendelkező borászata. Az első írásos említése a bodrogkeresztúri pincének a 15. század elejéről való. Tulajdonosai között voltak királyok, fejedelmek, grófok, volt császári birtok, és zsidó kereskedők tulajdona is.

A pincerendszer mostani állapota magán hordozza az elmúlt évszázadok hatásait. Mélyen a Dereszla dűlő alatt fekvő,régen zegzugos pince rendszer a 19. és 20. századi fejlesztéseknekköszönhetően ideális helyszíne a magas minőségi kategóriájú aszú borok érlelésének.

A Dereszla Pincészet jelenleg két feldolgozó helyen, mintegy nyolcezer mázsa szőlőt dolgoz fel 130 hektár területről. Fontos stratégiai eleme a működésnek, hogy igyekszik a szakmailag is elhivatott szőlő termesztő családi gazdaságokat bevonni a termelési rendszerébe.

Az aszú borok mellett egyre jelentősebb a száraz és pezsgő borok készítése.

Borainak 80%-át külföldi piacon, több mint 40 országban értékesíti, melyek közül a legjelentősebbek Franciaország, Amerikai Egyesült Államok, Egyesült Királyság, a Skandináv országok és Lengyelország.

A Wine Enthusiast magazint 1988-ban alapították.Fő célkitűzése, hogy a világ borairól hiteles információkat adjon a borkedvelőknek. Mára a világ első számú, borokról és szeszes italokról szóló média csoportja. Több száz kóstolói jegyzetet jelentetnek meg hétről- hétre.

A 2009-es év a Tokaji Borvidék egyik kiemelkedő évjárata volt. Enyhe tél után korán érkezett a tavasz. A meleg, száraz nyarat követően a szőlő aszúsodási folyamata ideális körülmények között indult el. Az elsősorban töppedt aszúszemekből készült borok nagyon gazdag beltartalmi értékekkel bírnak, friss, gyümölcsös jelleget mutatnak.

Borítókép: Foxys Forest Manufacture / Shutterstock.com

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!