marha(nagy) hajtás

2019.04.28. 15:30

Programok sorával ünnepelték a Szent György-napot Nagyvázsonyban

2007-ben szervezték meg először Nagyvázsonyban, a Szent György napjához legközelebb eső szombaton a Marha(nagy) hajtást. A programsorozathoz idén egészségnap is társult.

Molnár Sándor

Fotó: Molnár Sándor/Napló

Már hagyományosan szentmisével és jószágáldással kezdődött a rendezvény a pálos kolostorromnál, ahol a misét a faluból származó Tál Zoltán atya celebrálta. A résztvevők imádkoztak a gazdákért, hogy minden rendben legyen az idei termésükkel és a jószágaikkal.

A programok Nemesleányfaluban folytatódtak, ahol délben családi futónapot tartottak. A „mini Pamplonán” az óvodások és az iskolások mellett családi váltót is rendeztek.

A főzőversenyre 13, zömében helyi szervezet, civil közösség, illetve baráti társaság csapata nevezett. A Pontes Alapítvány felajánlásának köszönhetően a helyi termelőktől vásárolt sertéshúsból készítették a finom ételeket a csapatok.

 

A kulturális műsorban bemutatkoztak a helyi gyermek és felnőtt táncosok, valamint a Nagyvázsonyi Férfi Dalárda. Zenélt a Nyirettyű zenekar és fellépett az úrkúti Orfeum Operett Musical Társulat.

Sor került a csorda ünnepélyes kihajtására is. A faluban két közösségi és egy magáncsorda van, így körülbelül 600-700 magyar tarka legel a határban, illetve egy gulya egész évben kint van a Kab-hegy alatt. Az állattartásnak nagy hagyománya, jelene és jövője is van a településen. Ezzel a programmal arra akarták felhívni a figyelmet, hogy legeltető állattartásnak köszönhető, hogy Nagyvázsony környékén a kaszálók, a rétek tele vannak gyógynövényekkel, és szép és fenntartható a környezet.

Már hagyományosan megtartották a pásztorkutya-bemutatót is, ahol pulikat, pumikat, kuvaszokat és komondorokat láthattak az érdeklődők. A gyerekeket népi játékokkal és állatsimogatóval várták. A programok mellé egészségnap is társult szűrővizsgálatokkal, újraélesztési és mentőautó-bemutatóval, valamint a felnőttképzős csapat salátabár sátrával.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában