sok mindenre használható

2019.04.28. 11:00

Megéri ültetni csodás levendulát

Ma már sok fajta hibrid levendula létezik a kertészetekben, most kedvünk szerint válogathatunk, hogy milyet ültessünk. Választhatunk világos, vagy sötét lila, sőt, rózsaszín virágút, korábban, vagy később virágzót. Mindegyik a kert dísze lesz, ráadásul távol tart több kártevőt és a konyhában is felhasználható, vagy jól jöhet szappankészítéshez.

Tóth B. Zsuzsa

Csizmazia Anita termesztő szerint legtöbben vagy az angol, vagy a francia levendulát ismerik. Különbség a méretükben van. Az angol levendula bokrosabb, hosszabbak a virágszárai. Illóolaj-tartalma nagyobb, mint a francia levendulának, de kevésbé finom aromájú. Virágjának színe halványlila, míg francia változata püspöklilában tündököl. Levendulát magról is vethetünk, de egyszerűbb és biztonságosabb a már kifejlett gyökérrendszerrel rendelkező konténeres palántát beszerezni. Ezzel időt nyerünk, hiszen minimum fél év, mire a magból életképes palánta lesz.

Szabad gyökerű levendulapalántát tavasszal és ősszel telepíthetünk. A késő őszi időjárás kedvezőbb, mivel több csapadékot ad, ami jobban belemosódik a gyökérzetbe, ellenben tavasszal gyakoribbak a száraz időszakok. A talaj különösebb előkészítésére nincs szüksége a levendulának, de a gondoskodást bőséges terméssel hálálja meg. Legjobb tápanyag számára a szerves trágya. Az ültetési tőtávolság körülbelül 50 centiméter, ha szegélyt szeretnénk varázsolni belőle a birtokunkon, kiskertünkben. Amennyiben bőven van helyünk, 80 centiméter távol ültessük őket egymástól. Ha ültetvényt szeretnénk, a sorok távolsága 150 centiméter legyen, így a nagyobb átmérőjű angol levendula bokraink is kiteljesedhetnek virágzáskor.

A szárított levendulával töltött kis zsákok ajándéknak is praktikusak

A tavasszal telepített levendula már ősszel megmutatja fiatal virágját. A növény három-négy év alatt fejlődik ki, ekkor várható az első teljes termőmennyisége. Egy évben általában kétszer virágzik. Nyáron időben arassuk le a virágját, így ősszel a másodvirágzásnak is örülhetünk. Az őszi mennyiség mértéke a nyárinak a fele lesz. Másodvirágzás után, a nyár elmúltával már nincs tennivalónk a levendulával, hiszen a virágok learatásával ekkor még egyszer formára alakítjuk bokrainkat. Ahhoz, hogy bokros, dús virágzatú legyen, kétharmadára metsszük vissza az ágakat. Ha igazán szép, dús levendulabokrokat szeretnénk, rendszeresen metszenünk kell, már az első évtől kezdve. Az új hajtások visszavágásával a növény jobban bokrosodik, a fiatal hajtások mind egy-egy virágkalászt teremnek. Évente legalább egyszer el kell végezni bokraink metszését, az őszi fagyok előtt, vagy tavasszal a hó és a fagyok elmúltával.

A napfényes melegben a legmagasabb az illóolaj-tartalma. Ha szárítjuk, ne legyen a virágoknak csak a fele nyílott. Ha olajat készítünk, vagy levendulazsákba tömjük, akkor teljes virágzásban legyen a növény az aratáskor, a virágok nagy része kinyílva legyen. A csokorban szárított levendula­virágokat felhasználhatjuk illatpárnában, amit aztán ruhásszekrényünkbe akasztva távol tartja a molyokat, ruháink így kellemes levendulaillatot árasztanak majd. De finoman adagolva tehetjük édességeinkhez, a csoki, fagyi, lekvár, szörp pikáns ízvilágot kap. Fűszersót készíthetünk vele, ami húsainkat, főzelékeinket teszi különlegessé. Olaját és virágját kecsketejes szappanok készítésénél használom. Olaja emellett kiváló egy levendulás fürdőzéshez, a fürdősót se felejtsük ki a vízből. A levendulából sokan készítenek szörpöt, egyre több helyen kapható, mégis érdemes megpróbálkoznunk vele otthon is.

Levendulával és más szárított növényekkel szappant is készíthetünk

Egy liter tiszta vízhez egy kiló cukrot adunk, ha lehet fruktóz, vagy nyírfacukor legyen. 30 gramm szárított levendulavirágra lesz még szükségünk, az egy jó maroknyi körülbelül. Továbbá két citrom leve kell még, vagy egy teáskanálnyi citromsav. A vizet felforraljuk, aztán hozzáadjuk a cukrot, sziruppá főzzük. Amikor kihűlt a szirup, a levendulavirággal és a citrom levével keverjük el. Áztassuk a szörpöt két napon át, hűvös helyen! Amennyiben sötét lila színű a levendulavirágunk, gyönyörű lila színű lesz a szörpünk is. Ha világosabb a virág, a szörp színe világosabb lesz. Szűrjük le a szörpöt, aztán még egyszer forraljuk fel, majd forró sütőben csírátlanított üvegekbe töltsük és hagyjuk gyorsan kihűlni, mivel minél több hő éri, annál többet veszít gyönyörű lilás színéből. Fogyasszuk aztán frissen facsart citrom levével.

A lesenceistvándi levendulabirtokon idén is lesz szedd magad akció, június közepétől öt hétvégén keresztül szedhetünk levendulát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában