akkor és most

2018.10.18. 09:00

Megnéztük Veszprémet a Tűztoronyból (videó)

Egy verőfényes őszi napon felkapaszkodtunk Veszprém egyik jelképének lépcsőin, hogy a magasból örökítsük meg a napsütötte belvárost.

Sövényházi János

A Hősök kapuja fölött, attól balra elhelyezkedő 48 méter magas építmény alsó része már a 13. században egy vártorony részét képezte, ahonnan egész Veszprémet szemmel lehetett tartani. Az évszázadok során több felújításon is átesett, népszerűsége azonban a mai napig töretlen a veszprémiek körében.

A következő két videó között 50 év telt el, az első egy részlet Sándor Pál 1968-as, Bohóc a falon című filmjéből, a második pár napja készült. (Érdekesség, hogy Sándor Pál filmjének főhőse 1 forintot fizetett a jegyért, mi 800-ért gyönyörködhettünk a kilátásban.)

(Aki meg tudja mondani kommentben, hogy a jelenet utolsó képsorai, illetve zenei taktusai melyik híres olasz filmre utalnak, annak beírunk egy nagy piros pontot filmesztétikából.)

És íme a kilátás a veszprémi Tűztoronyból 2018 októberében – érdemes összehasonlítani az épületeket akkor és most.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában