Megtört lelkek

2018.05.05. 08:00

Megosztó filmet alkotott: Sosem voltál itt

Lynne Ramsay a 2011-es Beszélnünk kell Kevinről óta nem készített nagyjátékfilmet. Stílusa azonban mit sem változott.

Péter Zsombor

Két megtört lélek, aki együtt képes lenne a teljes életre... Fotó: Film4

Ez sokaknak jó hír, ugyanakkor azt is jelenti: új műve, a Sosem voltál itt meg fogja osztani az embereket.

Joe (Joaquin Phoenix) megfáradt exkatona, aki afféle zsoldosként keresi kenyerét. Egy szenátor lányát elrabolják, és hősünket bízzák meg kiszabadításával. Az akadályt sikerrel veszi, a dolgok mégis kezdenek kicsúszni a kezei közül.

A szinopszis alapján egy Elrabolva szintű akciófilmre lehetne számítani, de mi sem állhatna messzebb az igazságtól. Leginkább a Taxisofőr és a Drive sötétebb elegyeként írnám le Ramsay alkotását. Eme két mestermű sem a legkönnyedebb délutáni matiné, de a Sosem voltál itt úgy ragadja meg a traumát, az önmarcangolást és az őrületet, ahogy eddig csak kevesen tudták.

Az előny ugyanakkor hátrány is lehet, sokan nem fogják értékelni a rendezőnő elvont ábrázolásmódját a látszólag sokszor összefüggéstelen képsorokkal. Számos szimbólumot használ, szavak helyett a vizualitással beszéltet, és nem fél zavarba ejteni. Az olyan lírai jelenetek, mint a süllyedés, gyönyörűek. Joe múltja kissé felszínesnek hathat, de a lényeg átjön. A gyermekkori trauma, a fronton átélt borzalmak olyan kétes állapotba sodorták a főszereplőt, ami után az öngyilkosság, az idegösszeomlás és a lét megkérdőjelezésének határmezsgyéjén táncol. Így máris érthetőbb és indokoltabb, mit miért tesz, illetve miért viselkedik természetellenesen. A megmentendő lány szolgáltatja a motivációt, ami visszaránthatja az életbe Joe-t.

Két megtört lélek, aki együtt képes lenne a teljes életre... Fotó: Film4

Ramsay erre hegyezi ki a cselekményt, de jóval árnyaltabban, mint az átlag, és kerít hozzá egy erőszakos bosszúthrillert. A vérontás értelmetlen és nyers, akár a valóságban, pont ettől válik autentikussá. Joe és a lány keveset van egy légtérben, kapcsolatuk mégis beszédes. Két megtört lélek, aki együtt képes lenne a teljes életre. De vajon tényleg képesek lennének rá?

A már-már groteszk végletekbe hajló zárás arra enged következtetni, hogy igen, de a tényleges választ nem tudjuk meg.

Joaquin Phoenix korunk egyik legnagyobb színésze, rutinból hozza a megtört Joe-t. Egyszerre lángol ott a szemében az őrület, a kétségbeesés és a kiüresedettség. Gond nélkül elviszi a hátán a filmet.

A Sosem voltál itt tökéletesen illik Ramsay életművébe, ugyanis újfent fittyet hány a zsáner szabályaira, mélyre ás az emberi lélekben, miközben nem fél sokkolni és zavarba ejteni a nézőt. Kétségtelenül furcsa darab, egy afféle impresz-szionista stílusú bosszúsztori, melyben végtére is az élet kérdése a tét. Képes feloldozást adni, de ehhez meg kell járni a poklot.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában