Német kutatás

2021.02.13. 15:10

Megviseli lelkileg a gyerekeket a koronavírus-járvány

Csaknem minden harmadik gyermek mentális egészségi problémáktól szenved Németországban nem egészen egy évvel a koronavírus-járvány okozta válság kitörése óta – mutatta ki egy szerdán közzétett német kutatás.

Forrás: Shutterstock

Fotó: Shutterstock

A Hamburg-Eppendorfi Egyetemi Klinika (UKE) kutatásának második fázisa a félelem és a szorongás növekedését mutatta ki, de egyre gyakrabban észlelik a depresszió tüneteit és a pszichoszomatikus panaszokat is, mint amilyen a fej- vagy a hasfájás. A járvány előtt 10 gyermek közül csak kettőnél állt fenn a pszichés megterhelések kockázata.

December közepe és január közepe között Németországban több mint 1000 gyermek és tinédzser, valamint több mint 1600 szülő töltötte ki az egyetem 7-17 évesekre koncentráló kérdőívét, a válaszadók 80 százaléka már az első, júniusi felmérésben is részt vett.

A nyár eleji 71 százalékról a tél közepéig 85 százaléka emelkedett azoknak a gyerekeknek az aránya, akiknek lelki megterhelést okoz a koronavírus-válság, különösen nagy lélektani terhelésnek vannak kitéve a hátrányos helyzetben lévő és a bevándorlóhátterű gyermekek. Tíz gyermek közül hét érezte úgy a téli felmérés idején, hogy romlott az életminősége, míg júniusban csak hat, a járvány előtt pedig három.

A járvány alatt egészségtelenebbé vált a táplálkozás, megnőtt az édességek fogyasztása. Sok gyermek már nem végez sporttevékenységet, megnőtt a médiafogyasztásuk, a távoktatást már sokkal megerőltetőbbnek érzik, mint a nyár elején. Megszaporodtak a szülőkkel való konfliktusok is.

A kutatásunk újfent kimutatta, hogy aki jó helyzetben volt a pandémia előtt, biztonságot és támaszt talált a családban, az a járványt is jól vészeli át.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!