A csipke elengedhetetlen

2017.11.29. 07:00

A menyasszonyi ruha divatját mindig az érintett hölgyek diktálják

A menyasszonyi ruhák divatjában még élen jár a fehér szín, de a hölgyek keresik az ekrü színű ruhát is – tudtuk meg Enyinginé Tóth Andrea tapolcai kölcsönzőtulajdonostól.

Tóth B. Zsuzsa

Manapság nagyon divatos a csipke minden formában. Némelyik ruhán csak kevés jelenik meg belőle, míg más fazonokon akár több réteg is lehet Fotó: Tóth B. Zsuzsa

- Van olyan házasodni készülő hölgy, aki kizárólag a fehér ruhához ragaszkodik, míg mások nyitottabbak, elfogadják a színeset is. A divatot követő menyasszonyok inkább az utóbbiak, ők már nem ragaszkodnak feltétlenül a fehér színhez. Annál is inkább, hiszen ma, amikor ritkán öltözünk ki, sokaktól idegen, hogy csupa fehérben legyenek. Sokkal inkább közel áll ma a menyasszonyokhoz a színes ruha.

Manapság nagyon divatos a csipke minden formában. Némelyik ruhán csak kevés jelenik meg belőle, míg más fazonokon akár több réteg is lehet Fotó: Tóth B. Zsuzsa

Nagyon divatos a csipke minden formában. Némelyik ruhán csak kevés jelenik meg belőle, míg más fazonokon akár több réteg is lehet. A ruhakészítők játszanak a különböző textúrákkal, többfélét helyeznek egymásra, érdekes hatást keltve és fokozva a ruha romantikus stílusát. A jövő évben még biztosan tartja majd magát a csipke. Ma anélküli menyasszonyi ruha alig van, kevéssé keresik. Egy alacsony alkatú menyasszonyon az egyenes vonalú, vagy alsószoknya nélküli ruha csípőrésze lejjebb esik, túl hosszú rajta. Ahelyett, hogy nyújtaná, inkább összenyomja az alakot. A menyasszonyok többsége 170 centiméternél nem magasabb, számukra a legpraktikusabb a bő szoknyás fazon. Azzal nyújtó hatást érhetünk el.

- Fontos a ruha vállmegoldása, hogy zárt vagy nyitott. Most divatosabbak a zárt hatásúak, amelyek viselése esetén nem kell a templomi szertartáshoz pelerin. Attól függetlenül a nyitott ruha sosem megy ki a divatból, vannak, akik ahhoz ragaszkodnak. Az aszimmetrikus vállmegoldás is kelendő, de azt kevésbé kedvelik, a menyasszonyok törekednek a szimmetriára. Furcsának tartják, ha csak az egyik vállon van pánt. A ki-egészítők tekintetében az ékszer szinte eltűnt a divatból a zárt ruhák miatt. Azokhoz felesleges, túl sok lenne akármilyen kevés is. A nyitottabb ruhákhoz is legfeljebb egyszerű ékszert választanak az arák.

A döntés a frizurától szintén függ, például a fülbevaló hossza elegánsabbá teheti az összképet, ami pedig nagyon fontos. A násznép akkor szerzi a menyasszonyról az első benyomást, amikor először megpillantja az arcát, frizuráját, dekoltázsát, lényeges tehát a jó összkép. A hajdíszek ma harmonizálnak a csokorral, a természetesség irányá-ba mozdult el a divat. Kis rezgő vagy orchidea kerülhet a hajba. A menyasszonyok már ritkán vesznek fel koronát,

tiarát, csillogó díszeket.

A kesztyű eltűnt, nagy divatja van viszont újra a fátyolnak, amelyet jól lehet kombinálni a ruhákkal. Nincs annál szebb, mint amikor egy menyasszony egy zárt, hosszú uszályos ruhában, hosszú fátyollal vonul be a templomba. Ott hátulról látja őt a násznép, érdemes ezt is figyelembe venni a fátyol választásakor. Sokak számára elengedhetetlen ezért a hosszú fátyol a nagy napon.

De lehet rövidíteni, többen választanak másik fátylat az anyakönyvvezető előtti hivatalos szertartáshoz. Van, aki pedig hármat kölcsönöz a nagy napra. A menyecskeruha színe és fazonja megváltozott, dívik most a magyaros stílus és a csipke. Keresettek a piros mellett a királykék és bordó színű menyecskeruhák. Vagy éppen az esküvői vacsora helyszínének színéhez illőek, például a lilák.

A vacsoránál, táncnál viszont nem praktikus. Szépek a csipkés fátylak, azok mintája harmonizál a ruháéval

- mondta Andrea.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában