Egészség

2017.10.15. 15:46

Mi történne, ha folyton gyorsételeken élnénk?

Hamar jelentkeznének a káros hatások.

A felgyorsult, rohanó, stresszes világban sokszor nincs ideje az embernek főzni – és enni sem. A gyorséttermek erre nyújtanak megoldást: tálcán kínálják a hamburgert, sajtburgert, sült krumplit. A népszerűségük töretlen, de vajon milyen hatással van az egészségünkre, ha hosszútávon gyorsételeket fogyasztunk?

A gyorséttermi ételek magas szénhidrát- és cukortartalmúak és egészségtelen transzzsírokat tartalmaznak. Szakértők szerint azoknál az embereknél, akik gyorséttermi ételeken élnek sokáig, alacsonyabb a várható élettartam, mint azoknál, akik egészségesen étkeznek. A figyelmeztető jelek viszonylag már a kezdeti időszakban megjelennek – írja a Mindmegette.

1. ELHÍZÁS

Ha a kiegyensúlyozott étrendről huzamosabb ideig gyorséttermi kajákra állunk rá, akkor a legszembetűnőbb változás a testsúlygyarapodásban jelentkezik majd. A magas kalóriabevétel nyilván elhízáshoz vezet.

2. ÉHSÉGÉRZET

A gyorskaják rengeteg kalóriát tartalmaznak, viszont alacsony a tápanyagtartalmuk, így hamarabb lesz éhes az ember.

3. NÖVELI A DAGANATOS BETEGSÉGEK KIALAKULÁSÁNAK KOCKÁZATÁT

Szakértők szerint a gyorséttermek által forgalmazott ételek vegyi anyagot tartalmazhatnak, ami akkor keletkezik, amikor magas hőfokon grillezik a húst. Ez a vegyi anyag növeli a prosztata- és a vastagbélrák kialakulásának kockázatát.

4. NÖVELI A SZÍVBETEGSÉGEK KOCKÁZATÁT

A gyorskaják telített zsírsavakat tartalmaznak. A zsírok növelhetik a vér koleszterinszintjét, a szív- és érrendszeri betegségek kockázata.

5. BŐRPROBLÉMÁK

A fehér liszt, a cukor, és a szénhidrát fogyasztása a bőrön is nyomot hagy. A sok hamburger, sült krumplievés pattanásos bőrt eredményezhet.

6. ÖDÉMÁSODÁS

A gyorskajákban rengeteg a nátrium, ami a különböző ízfokozók és tartósítószerekben is jelen van. A szakértők szerint egy felnőtt esetében a napi nátriumbevitel 1500 mg alatt kell, hogy legyen – néhány gyorskaja viszont 2300 mg nátriumot is tartalmazhat. A túl sok nátrium megköti a vizet a szervezetben, és bedagadhatnak elödémásodhatnak a végtagok.

7. ROSSZ FOGAK

A magas nátriumtartalom növeli a szájban a savtermelést, ami fogszuvasodást is okozhat.

8. MAGAS VÉRCUKORSZINT

A magas szénhidráttartalmú ételek fogyasztása növeli a vércukorszintet is, így az elhízás mellett cukorbetegség is kialakulhat.

9. DEPRESSZIÓ, SZORONGÁS

A legújabb kutatások szerint, azoknál az embereknél, akik rendszeresen gyorskaját fogyasztanak, 51 százalékkal nagyobb a valószínűség a depresszióra, ezen kívül gyakran küzdenek szorongással is. Ez azzal függhet össze, hogy a gyorskaják alig tartalmaznak Omega-3 zsírsavat, a jó zsírok hiánya pedig idegi kimerültséghez, mentális problémákhoz vezetnek.

Borítókép: Pixabay

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!