egészséges zöldség

2017.11.16. 13:40

Miért adjunk spenótot a kicsiknek?

Három nyomós érvünk is van rá.

Legismertebb neve a paraj és a spenót, de hívják spenátnak, spinátnak, spinácnak és barátparéjnak is. A libatopfélék családjába tartozó, egyéves, lágyszárú, többnyire kétlaki növény latin neve Spinacia oleracea – írja a Mindmegette.

A növény már évszázadokkal ezelőtt fontos szerepet kapott a népi gyógyászatban is: ajánlották többek között mind magas, mind alacsony vérnyomás, vérszegénység és székrekedés ellen, illetve várandósoknak is. Kisbabáknak heti egyszer ajánlják.

De miért jó, ha kapnak ebből az egészséges zöldségből?

1.Gyógyít

Gyógyító hatás szempontjából az egyik legértékesebb zöldségfélénk. Perzsa fű néven már a VIII–IX. században ismert volt a Közel-Keleten, onnan vitték az arabok Spanyolországba. Angliában a XVI. században még újdonságként emlegetik, de hazánkba a törökök hozták a XVI–XVII. században. A legkorábbi friss zöldség, és az egyik legrégebben termesztett zöldségnövényünk. Könnyen emészthető, nagy tápértékű, jellegzetes ízét ugyanakkor nem mindenki szereti.

Mivel sok fehérjét, vitamint (A, B, C, K) és ásványi anyagot (főként magnéziumot, káliumot, kalciumot, vasat) tartalmaz, kiemelkedően gazdag flavonoidokban, karotinoidokban, klorofillban és folsavban, ezért csecsemőknek, gyerekeknek és felnőtteknek egyaránt javasolt táplálék.

2. Nyersen és főzve is hatásos

Ajánljuk nyersen, salátában fogyasztva, mert úgy sokkal több hasznos alkotóelem marad a zöldségben. Nyersen meggátolja a vesében és a húgyutakban a kőképződést, főzéskor ez az ellenkezőjére fordulhat. Főzéskor a rendkívül hőérzékeny folsav is megsemmisül, pedig a folsav nélkülözhetetlen a vörösvértestek képződéséhez, az aminosav-szintézishez, a magzati fejlődéshez és még számos élettani működésünkhöz. Várandósság idején fokozott spenótfogyasztást ajánlunk!

3. Extra segítség

Magas karotinoid- és klorofill-tartalma miatt ajánlható rákos megbetegedések megelőzésére. Nyersen a bélműködést serkentő és vastagbéltisztító hatású, a benne lévő kálium vérnyomásszabályzó. Antioxidáns összetevői védenek a szív- és keringési rendellenességektől. Spenótfogyasztással csökkenthető a vércukorszint, erősíthető az immunrendszer, a látás, és frissen tartható az időskori emlékezet. Alacsony energiatartalmának köszönhetően fogyókúrás étrendben is tökéletes helye van.

Borítókép: Oksana Kuzmina / Shutterstock.com

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!