Évről évre többen látogatnak el a rendezvényre

2019.11.09. 07:00

Minden korosztálynak programot kínál a Bakony Expó

Megnyílt a 6. Bakony Expó pénteken a Veszprém Arénában, a vasárnap estig tartó rendezvényen több mint 120 őstermelő és kézműves árulja portékáját.

Marton Attila

20191108 Veszprém Aréna Bakonyexpó megnyitóPesthy Márton fotó Veszprém Megyei Napló

Fotó: Pesthy Márton

A látogatók többek között tejtermékek, húskészítmények, édességek, olajok, borok, pálinkák és iparművészek, kézműves mesterek remekei közül is válogathatnak. Brányi Mária alpolgármester köszöntőjében arról beszélt, a Bakony Expó az ősz kiemelt turisztikai rendezvénye Veszprémben, ahol minőségi termékkínálattal és kulturális programokkal találkozhatnak a látogatók.

Brányi Mária hozzátette, a program sikerét a látogatószám növekedése bizonyítja: az első évi ötezerhez képest tavaly már több mint 16 ezren látogattak ki a rendezvényre, amely térségi együttműködésben valósul meg, ahogyan az Európa kulturális fővárosa 2023 program is fog. Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke elmondta, a rendezvény közelebb hozza egymáshoz a termelőket és a fogyasztókat. Hozzátette, ez egy családi rendezvény, minden generációt megszólít. Az expó idei fókuszában a hal és a halfogyasztás áll.

Ennek kapcsán arról beszélt, az európai átlagmennyiség mindössze egyharmadát fogyasztják el a magyarok. Viski József, az Agrárminisztérium vidékfejlesztési programok végrehajtásáért felelős helyettes államtitkára megnyitójában hangsúlyozta, fontos cél, hogy növekedjen a halfogyasztás Magyarországon, amelyhez egy országos kampány mellett az expó is hozzájárulhat.

Ovádi Péter országgyűlési képviselő kiemelte, az expó lényege a gasztronómia, a helyi termelők és a térségi együttműködés. Hozzátette, megmutathatják magukat a helyi termelők, akik Európa-szerte megállják a helyüket. Takács Szabolcs megyei kormánymegbízott elmondta, a kormányhivatal több szakterületének munkatársai kiadványokkal, tanácsokkal segítik a rendezvényen a termelőket, gazdákat, valamint a rendezvényen a kormányablakbusznál személyi okmányokkal és gépjárművel kapcsolatos ügyeket lehet intézni szombaton és vasárnap 9 és 16 óra között.

A megnyitón a veszprémi önkormányzat és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara helyi tisztségviselőiből, valamint szakemberekből álló zsűri több kategóriában díjazta a kiállítókat. Az élelmiszert előállítók között a Biogold Natúr Kft., az italoknál a Dobosi Pincészet, a kézművesek között a Veszprém Megyei Népművészeti Egyesület, míg az innovatív termékeknél a Csékei Méhészet képviselője vehetett át díjat. A vásár nagydíját a Vámosi sajtház kapta, a különdíjat a tökmagolajat készítő Peiba Kft. érdemelte ki.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában