kutatás

2018.06.02. 10:29

Minél gyorsabban sétálunk, annál tovább élünk

Nem bírnak lépést tartani önnel a többiek? Akkor valamit jól csinál.

A gyorsabb járás jelentősen csökkenti az idő előtti halálozás kockázatát egy ausztrál tudósok vezette nemzetközi kutatás eredményei szerint. A Sydney-i Egyetem tanulmánya 50 ezer gyalogló adatait elemezve vont összefüggést a sétálási sebesség és a korai halálozás kockázata között.

Az eredmények szerint az átlagos vagy annál gyorsabb gyaloglási sebesség a halálozás kockázatát 20-24 százalékkal csökkenti azokéhoz képest, akik jóval lassabban járnak

– állítja a pénteken megjelent tanulmány.

A 60 év felettieknél a hatás még nagyobb: esetükben 46 százalékkal csökken a szív- és érrendszeri megbetegedésekhez köthető halálozások aránya az átlagos sétálóknál és 53 százalékkal a gyors ütemben gyaloglóknál.

„A gyors séta 5-7 kilométer per órát jelent, de ez valójában az adott személy fittségi szintjétől függ”

- mondta Emmanuel Stamatakis, az egyetem kutatója. Hozzátette: a megfelelő sebességet jelzi, ha a sétáló enyhén kifullad, vagy idővel izzadni kezd.

A szakértők elismerik, nehéz megérteni az összefüggést a sétálás és az idő előtti halálozás csökkenő kockázata között. Stamatakis szerint ugyanakkor a tanulmány segíthet felhívni az emberek figyelmét arra, hogy növeljék sétálási sebességüket.

Arra nem találtak bizonyítékot, hogy a sétálás sebessége jelentős mértékben befolyásolná a rák okozta halálozás kockázatát.

Borítókép: Illusztráció / Shutterstock / Jacob Lund

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!