nehéz helyzet

2021.06.20. 18:06

Mit tegyünk, ha a szomszéd kutyája folyamatosan ugat?

Szeretjük az állatokat, de van az a helyzet, amikor nehezünkre esik jó szívvel gondolni a szomszéd kutyusára. Például amikor megállás nélkül ugat.

Forrás: Shutterstock

Fotó: Shutterstock

A napokban Tóth Vera énekesnő osztott meg a közösségi médiában egy posztot, amelyben arról panaszkodik, hogy a szomszédjának a kutyája megállás nélkül ugat. Az énekesnő persze próbált egyeztetni a szomszéddal, aki egy kaukázusi kutyát tart, de ez nem vezetett sikerre, a folyamatos ugatás miatt pedig már folyamatos stresszben van az otthonában, ahol állítása szerint a saját hangját sem hallja az állandó ugatástól. A hozzászólók sokféle vicces vagy éppen drasztikus megoldást javasolnak, de a nagy kérdés az: vajon milyen jogi eszközeink vannak ilyen esetben?

Mi a megoldás az ugató kutya ellen?

A lehetőségek sajnos korlátozottak, mindazonáltal első körben a kerületi jegyzőhöz érdemes fordulni. A II. kerület jegyzői irodájának állatvédelmi munkatársa, Kiss Tamás Attila a Lakáskultúrának elmondta, hogy ők ugyan kimennek egy állatorvossal, ha bejelentés érkezik hozzájuk, ugyanakkor csak abban az esetben tudnak intézkedni is, ha “az ebet nem a jogszabályban előírt tartási körülményeknek megfelelően tartják.”

Azaz, “az ebtartási kötelezettségek rögzítve vannak, de ha a kutya nincsen megfelelően lefárasztva és annak ellenére ugat, hogy az előírtnak megfelelő méretű területen tartják, rendesen táplálják és gondoskodnak róla, akkor nem lehet mit tenni.”

Lehet a kutyát jogszerűen, de rosszul tartani…

Tehát a jegyző csak abban az esetben tud intézkedni, ha kivizsgálja az ügyet és arra a megállapításra jut, hogy az ugató kutyának van oka ugatni, ugyanis rosszul tartják. A gond az, hogy a jogszabály csupán a szükséges minimumot írja elő, azaz lehet jogszerűen, de rosszul is tartani ebeket.

Kiss Tamás Attila azt is elmondta, hogy vannak olyan kutyák, akiknek az idegrendszere nincsen elég kihívásnak kitéve, így nem fáradnak el eléggé. Ilyen esetben a hatóság kimegy a helyszínre, és mivel ez előzetes bejelentés alapján történik, a látogatás időpontjára a gazdi úgy lefárasztja a kutyáját, hogy annak mozdulni sincsen ereje, nemhogy ugatni.

Kényszermegoldások

Az ugatásgátló nyakörvet a szakértő kényszermegoldásnak tartja, mondván, hogy az “egy minisokkoló” az állatnak. Így ebben nem érdemes gondolkodni, de nyilván a szomszédot sem könnyű meggyőzni arról, hogy kvázi kínozza a kutyáját.

Tóth Vera posztja alatt vicces megoldásokat is javasolnak a hozzászólók, ilyen például, hogy játsszon nagy teljesítményű hangszóróból a szomszéd felé kortárs komolyzenét… Van, aki ultrahangos ugatásgátlót eszközt ajánl, illetve valaki azt tanácsolja, hogy ajándékozza meg a gazdit még egy kutyával, mert ha párban van az állat, abbahagyja az ugatást.

Az alapvetés az – mondja Kiss Tamás Attila -, hogy ha egy kutya a “pihenőidejét nem pihenéssel, hanem ugatással tölti”, akkor valószínű, hogy nem ideális körülmények között tartják. Azonban az ideális és a jogszabályellenes között bőven van tér, és ha az állattartó ezt kihasználva hagyja, hogy a kutyája ugasson, akkor a szomszédának nem igazán van mozgástere a cselekvésre. Amennyiben azonban azt látjuk, hogy valaki rosszul tartja az állatait, igenis érdemes a kerületi jegyzőhöz fordulni.

Amikor pedig kifejezetten állatkínzásra gyanakszunk, akkor azonnal keressük fel a Járási Egészségügyi Hatóságot: ilyen ügyekben ez a szervezet cselekszik azonnal.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!