5 tipp

2017.10.22. 11:06

Mit tehetünk, ha torkunkra forr a szó?

Az izgulás vagy megfázás hatására könnyen előfordulhat, hogy elmegy a hangunk és meg sem tudunk szólalni, ami igen kellemetlen lehet. Mutatjuk, mit tehet ellene!

Mindegy, hogy előadásról, állásinterjúról vagy szerelmi vallomásról van-e szó, a stressz hatására bármelyikünkkel bármikor előfordulhat, és egyszerűen elmegy a hangja. Ez nemcsak a hallgatóságnak kellemetlen, hanem az előadónak is, hiszen alapvetően befolyásolja, hogyan zárul a dolog. És persze azt: hogyan ítélnek meg bennünket.

Ha kiszárad a torkunk

A megfelelő fellépés érdekében fontos, hogy nyugodtan, jól artikulálva beszéljünk. Az elcsukló hang, a hadarás (hogy mielőbb túl legyünk a dolgon...) nem segítenek, inkább csak rontanak a helyzeten.

  • A feszültség, az idegesség hatására sokan köszörülni kezdik a torkukat, krákogni kezdenek. Ez lehet szándékos vagy önkéntelen is, ám egy biztos: könnyen szokássá, rossz beidegződéssé válhat, ami – ha nekünk nem is – a hallgatóságnak vagy a partnerünknek igen zavaró lehet.
  • A torokköszörülés a hangszálainknak sem használ, ilyenkor ugyanis egymáshoz dörzsölődnek, és az ember egy idő után úgy érzi, újra és újra innia kell. Néha egy-egy korty víz megoldja a problémát, a szénsavas italok, az alkohol, a menta viszont kiszáríthatja a torkunkat, és csak tovább ront a helyzeten. A zsálya (akár cukorka formájában is) viszont jó megoldás lehet.
  • A száraz levegő a torkot is szárítja, ezért ha otthon vagy az irodában a fűtés, vagy éppen a légkondi hatására sivatagi klíma alakul ki, fontos, hogy egészségünk érdekében párásítsuk a levegőt, így akkor is nehezebben szárad majd ki a torkunk, ha idegen helyre megyünk.
  • Sokan azt hiszik, hogy a suttogással megkímélhetik megfáradt hangszálaikat, pedig ez nem igaz. A suttogás ugyanis jobban igénybe veszi a hangszálakat, mint a normál hangú beszéd, ezért az erőltetés miatt könnyebben el is fáradnak.
  • A kellemes napsütés hatására sokan elfeledkeznek róla, hogy a hűvös őszi estéken könnyebben megfázunk: ilyenkor a torkunk is megfájdulhat, begyulladhat. Ilyenkor mindig védjük a hűvöstől, igyunk meleg (de nem forró) italokat, és igyekezzünk az immunrendszerünket általában erősíteni.
  • Mindegy, hogy betegség vagy izgulás hatására történik-e, az elcsukló hang, a köhécselés és a torokköszörülés mindenképpen bosszantó dolog nekünk és a hallgatóságnak egyaránt. A fenti tippek segítségével azonban sokat tehet azért, hogy elkerülje a kínos szituációkat.

    Borítókép: Voyagerix/Shutterstock

    Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!