Mindig zöldebb

2019.04.16. 09:04

Mitől lesz szép a pázsit?

Ha igazán szép gyepet szeretnénk, érdemes megfogadni az alábbi tanácsokat.

Forrás: Shutterstock

Ahhoz, hogy üde, zöld (még a szomszédénál is zöldebb) gyep díszíthesse a kertünket, érdemes megfontolni néhány szempontot – írja a Szabad Föld.

A cikk szerint először is lehetőleg napsütötte részen adjuk meg a pázsit helyét, amivel ne térkitöltőként éljünk. Az árnyékosabb részekre árnyéktűrő gyepkeveréket érdemes vetni, ezt a részt gyeppótlókkal is fedhetjük – írják. A jövendőbeli fűnyírásokra jó előre felkészülve ne kiemelkedő ágyásszegéllyel, hanem lehetőleg földbe süllyesztett térkőszegéllyel zárjuk a gyepet. Természetesen nem feledkezhetünk meg a rendszeres öntözés megoldásáról sem, és a zöld gyep alapszabálya emellett a rendszeres nyírás és gyomtalanítás is. A füvet átlagosan 3-5 centire vágjuk, éles pengéjű fűnyíróval. A gyomirtást ha lehet, kézzel végezzük.

Fotó: Shutterstock

A cikk felhívja a figyelmet arra is, hogy a telepítés kulcskérdés: a jó időszaka április, május, s hozzá jól elő kell készíteni a talajt. Sittel erősen szennyezett területen például nagyon ajánlott a talajcsere: ilyenkor 20 centi mélyen cseréljük a silány földet tápdús kerti talajra. Fontos érett szerves trágyával vagy komposzttal „megerősíteni” a talajt. A fűmagot asztalsimaságú talajfelszínre vessük (kialakításához hengerezni is kell) szélcsendes időben, egyenletesen elszórva a felszínen, amit ismételt hengerezés, majd finom porlasztásos öntözés kövessen – javasolja az írás.

Borítókép: illusztráció

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!