Diéta

2021.01.06. 10:00

Mutatjuk, hogyan kerüljön újra csúcsformába

A töltött káposzta, a malacsült, a bejgli, a halászlé mind isteni finom, de igazi kalóriabombák. Még ha figyeltünk is arra, hogy mikor, mit és mennyit eszünk, akkor is előfordulhat, hogy túlzásokba estünk. Az alábbi trükkökkel segítünk leadni az ünnepek során felszedett pluszkilókat.

Forrás: Shutterstock

Félve indul a fürdőszobai mérleg felé? Semmi pánik, ez egy ilyen időszak… Vegyen mély levegőt, álljon fel rá, nézze meg, mennyit mutat, majd lazán lépjen túl rajta! Ne feledje, most már felesleges ezen aggódnia, szemrehányást tennie saját magának! Egy kis lazítást, dőzsölést mindenki megérdemel. Egy ilyen nehéz, kihívásokkal teli év, és a megszokottól eltérő ünneplés után senki nem várta el öntől, hogy minden finom falatról lemondjon, és karácsonykor is a kalóriákat számolja. Összeállításunkban megmutatjuk, hogyan kerülhet újra csúcsformába – stresszmentesen – írja a Fanny magazin nyomán a Vasárnap Reggel legutóbbi száma.

Ne pörögjön rá!

A legfontosabb, hogy ne essen pánikba, ha azzal szembesül: nem tudja begombolni a nadrágját. Helyette gondolja át, mit és hogyan fog tenni azért, hogy a tükörben újra a régi alakját lássa viszont. Miután ezzel végzett, dicsérje meg magát, hogy milyen ügyes tervet állított össze. Meglátja, ha bízik magában és a sikerben, lendületesebben és pozitív hangulatban vág neki a fogyókúrának, ami ettől csak még hatékonyabb lesz!

Igyon sok vizet!

Függetlenül attól, hogy a fennkölt hangulatú napok alatt túladagolta-e a bort vagy a sütiket, szervezetének szüksége van a megfelelő napi hidratációra. A szervezet folyadékháztartásának feltöltése nemcsak az előző éjszaka elfogyasztott extra ételek megemésztését segíti elő, hanem energiával is ellátja és javítja a közérzetét. Ha az előző esti lakoma után súlyosabb emésztési problémái adódnának, érdemes elkortyolgatnia egy pohár édesítetlen gyömbérteát.

Kezdje a napját testmozgással!

Megértjük, ha hirtelen felhúzza a szemöldökét, mivel a decemberi–januári időszak a latyakos, sötét és hideg reggelekről, sőt napokról szól, amikor sokszor még az ágyból sincs kedvünk kikelni. Éppen ezért, a borús hangulat elkerülése érdekében indítsa a napot egy kis testmozgással! Ezzel nemcsak azokat a pluszkalóriákat használja el, amelyeket az előző nap vett fel, de energiával feltöltődve a kedve is jobb lesz. Ne essen át azonban a ló túlsó oldalára, és ne büntetésképpen rója ki magára a testmozgást! Nem kell órákat eltöltenie a futópályán, elég egy kis torna otthon, vagy egy laza kocogós, sétálós kör a ház körül, a lakóhelye környékén, a lényeg az, hogy mozogjon!

Fokozatosan térjen vissza az egészséges táplálkozáshoz!

Sose essen abba a hiába, hogy hirtelen „elvág” mindent, és egyik pillanatról a másikra drasztikus diétába kezd. A hirtelen ételmegvonástól csak rosszkedve lesz, a falási rohamok pedig örökösen kísérteni fogják. Ezért jobban jár, ha fokozatosan tér vissza az egészséges táplálkozáshoz, első körben például újra beiktatja a napi étrendjébe a zöldségeket és a gyümölcsöket. Kezdje egy kiegyensúlyozott reggelivel az életmódváltást, mondjuk egyen egy-két szelet teljes kiőrlésű pirítós kenyeret tojással, avokádóval és néhány szelet paradicsommal.

Használja fel kreatívan a maradékokat!

Az, hogy visszatért az egészséges táplálkozáshoz, nem azt jelenti, hogy az összes megmaradt, kalóriadúsabb finomságot ki kell dobnia. Ezúttal hagyja figyelmen kívül a divatos magas zsírú és alacsony szénhidráttartalmú diétákat, helyettük koncentráljon a magas rost- és tápanyagtartalmú ételekre! Egyen sok zöldséget és gyümölcsöt, valamint teljes kiőrlésű gabonát! Vegyítse például a szilveszteri malacsült maradékát barna rizzsel és párolt zöldségekkel. De ha inkább gyorsan összedobna valami egyszerűt, akkor kössön ki egy könnyű zöldséges levesnél! Ha kalóriaszegény alapanyagokat választ, és két tányér helyett csak egy tányérral szed, utána még a maradék süteményből is fogyaszthat néhány darabot.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!