a csoportos népszerűbb

2020.02.12. 10:45

Nagy az érdeklődés a külföldi nyelvi kurzusokra

A program online pályázati felülete februárban nyílik meg a Tempus Közalapítványnál, csoportos utazóknak 30 napig, egyéni utazóknak pedig 60 napig lesz elérhető a pályázás lehetősége.

Forrás: Shutterstock

Fotó: Ekaterina Pokrovsky

Nagy az érdeklődés a kéthetes külföldi nyelvtanulási kurzusok iránt, már 90 ezer diák jelezte, hogy szeretne részt venni a programban – mondta a Világgazdaságnak Bartos Mónika, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) miniszteri biztosa.

A program 140 ezer kilencedikes és tizenegyedikes középiskolást érint alanyi jogon. A külföldi nyelviskolák visszajelzése szerint eddig 1390 iskolai csoport kért tőlük befogadó nyilatkozatot. A csoportos utazást 81 ezer diák választotta, de a számok folyamatosan változnak.

Sokan megtették már a szükséges előkészületeket, az online felület februárban nyílik, a csoportos utazók számára 30 napig, az egyéni utazóknak 60 napig lesz elérhető a pályázati lehetőség – számolt be a részletekről Bartos Mónika.

Az előzetes adatok szerint a külföldi nyelvtanulásra jelentkezők 80 százaléka angolul, 17 százaléka németül, 3 százaléka pedig franciául szeretne tanulni.

Sok fiatal kért befogadó nyilatkozatot írországi és máltai nyelviskoláktól, de a többi ország is népszerű. A miniszteri biztos felidézte, hogy a 2020-as költségvetésben 35 milliárd forint szerepel a programra, amely egy felülről nyitott előirányzat, az igényekhez tudják alakítani.

Már csaknem 300 nyelviskola a partnerünk, amelyek több mint 650 városban vannak jelen, de a számuk folyamatosan bővül – jegyezte meg Bartos Mónika, hangsúlyozva, hogy mindegyikük minősített akkreditált nyelviskola. Az ösztöndíj mértéke átlagosan 2000 euró, azaz mintegy 674 ezer forint, de a pontos összeget az ösztöndíjasnak megküldött támogatói okirat fogja tartalmazni.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!