A férfiak nem szeretik cipelni a csokrot

2019.02.13. 14:00

Ne csak Valentin-napon járjon a virág a nőknek!

Nem a legnépszerűbb ünnep Magyarországon a Valentin-nap. Ezt nem mi, hanem azok a virágkereskedők állítják, akikkel a veszprémi piacon beszélgettünk.

Juhász-Léhi István

Amikor betört Magyarországra a Valentin-nap, még jóval nagyobb keletje volt a virágnak – mondta Ágnes

Fotó: Pesthy Márton/Napló

– Mi nem ünnepeljük február 14-ét. Hogy miért? Nem tartom fontosnak a Valentin-napot – mondja Ágnes, aki a pult másik oldalán áll és éppen egy szép fenyőágba bújtat egy kiegészítőt. – Mindennap kell virágot venni a nőknek, nem csak Valentin-napon! Ez az egyik oka, hogy nem kedvelem ezt az ünnepet.

Amikor betört Magyarországra a Valentin-nap, még jóval nagyobb keletje volt a virágnak – mondta Ágnes Fotó: Pesthy Márton/Napló

Milyen a forgalom? Jönnek-e a férfiemberek? – kérdezem. Azonnal rávágja, hogy „nem jellemző”. – Talán eleinte, amikor betört Magyarországra az 1990-es években a Valentin-nap, akkor még jóval nagyobb keletje volt a virágnak – fogalmaz Ágnes, aki szerint a virágárak nagyon elszálltak. Jobban megy az édesség, a szívecskés plüss, a „Love”-os kiegészítők. – Egy szál virág 750 forint – mutat egy csodás rózsára.

Ilyenkor bordó rózsát visznek, ami a szerelmet szimbolizálja. Egy csokor virággal öt-hatezer forintba simán bele lehet szaladni. – A nőnap jobban pörög – szól még utánunk Ágnes.

Néhány árusítóhellyel odébb Ildikót szólítom meg. Szerinte Magyarországon, de legalábbis Veszprémben nincs elterjedve a Valentin-nap, és annyira nincs is nagy hagyománya. – A fiatalok jönnek inkább, akik egy-egy szál rózsát visznek. Ám nem olyan jelentős ünnep ez, hogy százával álljanak itt a virágok – jelenti ki.

Vannak apró kiegészítők; szívecskék, kisebb-nagyobb méretben.

– A férfiak annyira nem szeretik cipelni a virágcsokrot, nekik itt van a dobozos orchidea – fordítja felénk a valóban egyszerű, csinos, ráadásul nyilván szívvel díszített dobozkát Ildikó.

Ő is azt mondja, mint a kolléganő; a nőnap némileg jobban pörög. – De már az sem az igazi, mert visszafogottabb – teszi hozzá búcsúzóul.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában