Praktikák

2019.04.08. 13:10

Nem kell mindig pörögni

Íme a „lusta” szülő négy jó tulajdonsága.

Forrás: Shutterstock

Colleen Temple nem szégyelli, hogy inkább odaadja a gyermekének a telefonját játszani, ha az túl korán ébreszti reggel és még aludni szeretne. Néha megkéri a kicsiket arra is, hogy segítsenek neki, mondjuk evés után vigyék ki tányérjukat. Íme szerinte a „lusta” szülő 4 jó tulajdonsága – számol be róla a Család.

1. Nem aggódik, amíg nincs min aggódni

Annyi mindenen lehet szorongani szülőként, de csak akkor kell, ha tényleg van miért: ha 40 fokos láza van az ovisnak, ha csúnya szót ismételget a totyogós gyermek, ha a fogzó baba láthatóan kényelmetlenül érzi magát.

De nem szorong azon, hogy nem minden étel organikus, amit vásárol, vagy azon, hogy mit gondolnak mások az anyai teljesítményéről. Nem szaladgál a gyermekek után a játszótéren, hogy emlékeztesse őket, legyenek óvatosak, szemmel tartja, de hagyja is őket játszani. Ha baj van, csak akkor rohan oda hozzájuk.

2. Önállóságra nevel

Arra tanítja a gyermekeit, hogy egyedül is megoldjanak dolgokat, hiszen ezzel segít nekik is önállóvá válni. Egy kétéves már ki tudja vinni a tányérját a konyhába. Tud locsolgatni a kertben, kiválaszthatja a ruháit, kinyomhatja a fogkrémet a fogkeféjére stb. A négyéves akár a biztonsági övét is becsatolja (azért ellenőrizzük indulás előtt…).

3. Arra bátorítja a gyermekeit, hogy játszanak egymással

Simán tudják szórakoztatni egymást, ha a szülőknek más dolga van. Ha csak egy gyermek van a családban, akkor a testvért barátokkal, unokatestvérekkel is lehet helyettesíteni. Van persze, amikor nem játszanak, hanem veszekednek, kiabálnak, harcolnak egymással, de mégis többször van az, hogy szépen eljátszanak és már 15 perc nyugalom is főnyeremény!

4. Olyan dolgokat vásárol, amelyek mindannyiuk életét könnyebbé teszik

Miért venne fűzős cipőt, ha feltalálták a tépőzárat? Fürdőszobai fellépővel egyedül is kezet tudnak mosni a gyermekek, sőt elvihetik máshová is, ha valamit el akarnak érni. Nem kell a szülőt ugráltatniuk. A nagyobbak számára lehet gyermekbiztos aprítókést is kapni, amivel tudnak segíteni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!