otthon érzi magát Vámoson

2018.02.16. 07:30

Nem szakmája, de második vállalt hivatása a főzés a Barátok közt sztárjának

Ha életrajzot kell írnom magamról, úgy szoktam bemutatkozni, hogy anyám székely, apám góbé, így lettem én székely góbé. Ebből annyi igaz, hogy anyám csíki, apám háromszéki – meséli a lencse- és hurkafesztivál eredményhirdetésén Domokos László.

Molnár Sándor

Domokos László a Vámosi Lencse- és Hurkafesztiválon egy bogrács lencsetokányt készített, kicsit görögösen, tárkonyosan és mint látható a finom egytálétel hamar elfogyott Fotó : Balogh Ákos

A székelyföldi színművész kapcsolata Nemesvámossal, a veszprémi Kiss Ramónának köszönhető, aki által már lassan 10 éve jár szinte „haza” Sólyba. Egyik alkalommal ellátogattak Vámosra is és a helybeliek meghívták a hurkafesztiválra, amelyre azóta is rendszeresen visszajár.

– Nagy szeretettel jövök és úgy látom, hogy nagy-nagy szeretettel fogadnak itt. Ehhez hasonló rendezvény nem nagyon van Magyarországon. Ide, haza jövök Nemesvámosra és elsősorban az emberek szeretete és nyitottsága miatt. Az, hogy itt a lencsének más íze van és az itt készült csülök íze olyan, mint Székelyföldön a frissen vágott füstölt csülöké, ez engem csak még jobban megerősít ebben a gondolatban – hangsúlyozza László.

Gyakran a szerepnevén szólítják

Nagyon hálás vagyok azért, hogy belecsöppentem a Barátok köztbe. Munkám van, de nem vágytam minden áron arra, hogy híres ember legyek. Ezt a sorozat hozta magával és ez nem jár mindig tisztelettel az emberek zömétől. Az a fajta tisztelet, amit itt kapok, az ugyanaz, mint otthon Erdélyben. Az nem zavaró, ha a szerepbeli nevemen szólítanak meg, hiszen már kilenc éve a sorozatban vagyok. Természetes dolog, ha valaki ilyen régóta lát a TV-ben és amikor először találkozik velem, akkor több mint valószínű, hogy a szerepnevemen szólít meg. Viszont annál jobban esik, ha az illető veszi a fáradságot és megnézi, hogy hívják azt a színészt, aki játssza a szerepet – vélekedik a Berényi Attilát alakító színművész, aki bóknak tekinti, ha Lászlónak szólítják.

Domokos László a Vámosi Lencse- és Hurkafesztiválon egy bogrács lencsetokányt készített, kicsit görögösen, tárkonyosan és mint látható a finom egytálétel hamar elfogyott Fotó : Balogh Ákos

Elmeséli azt is, hogy megosztó személyiséget próbáltak a karakterével bevinni a sorozatba. Ötévvel ezelőtt, itt Veszprémben a Kamera Hungária Televíziós Fesztivál közönségtalálkozóján több mint háromezren gyűltek össze és megkérdezték az emberektől, hogy Berényi Attila milyen ember. Kalamár Tibor a sorozat volt producere megkérte a hallgatóságot, hogy nyújtsa fel a kezét az, aki szerint Attila jó ember. Láthatóan a jelenlévők fele feltette a kezét. Amikor arra voltak kíváncsiak, hogy hányan gondolják rossz embernek, akkor a közönség másik fele is felnyújtotta a kezét. A producer pedig gratulált Lászlónak, mert mint mondta ez volt a céljuk Berényi Attila karakterével. De olyan is előfordult már, hogy Budapesten le kellett szállnia a zsúfolt 7-es buszról, mert egy néni azt ordította többször felé, hogy „Úgy utálom magát!”

Székelyföldön férfit nem tanítanak főzni

Főzőcskézni nem, de főzni azt nap, mint nap szokott, és teszi ezt már 27 éve. – Ha nem is szakmám, de második vállalt hivatásom a főzés. A feleségemmel 20 éve vagyunk házasok és ő ezt megérezte és átadta az irányítást, ezért én vezetem a háztartás eme részét – meséli.

Említést tesz arról is, hogy Székelyföldön férfit nem tanítanak főzni, de a nagymamája híres szakács volt. Abban az időben, 50-60 évvel ezelőtt még nem voltak képzett szakácsnők, de ha valaki jól főzött azt sokfelé hívták. Nagymamáját egy évre előre nem lehetett leegyeztetni, mert annyi felé hívták. Cselédként tanult főzni Magyarországon és László tőle leste el a fortélyokat. Később az egyetemi évek alatt viszont a szükség volt a legjobb mestere. Amikor már nem maradt pénze a menzára, olyankor elővette a fakanalat.

A főzéssel kapcsolatban elmondja még, hogy mindig keresi az új kihívásokat. Előfordult, hogy egy hónapig kínai ételeket főzött, mert találkozott egy csodálatos szecsuán szakácsmesterrel, akitől megtanult pár trükköt a kínai ételek elkészítésével kapcsolatban. Egy szicíliai barátja hatására két hónapig csak olasz ételeket ettek otthon. Szíve csücskének megmaradtak az erdélyi ételek, de egy egyszerű paprikáskrumplinál, házi sütésű kenyérrel és jó kovászos uborkával, annál nincs jobb a világon – állítja határozottan.     

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában