Megtartó erejű hit

2019.05.06. 14:00

Német nyelvű mise és koncert a lókúti templomban

Német egyházzenei koncertet rendezett a Veszprém Megyei Német Önkormányzat és a helyi német nemzetiségi önkormányzat. A római katolikus templomban Fuchs Tibor plébános kántorizálásával német nyelvű misét celebrált Nagy Károly, a veszprémi Szent Mihály-bazilika apátkanonok plébánosa. Prédikációjában kiemelte, a szentmisén összekapcsolódik az ősök és utódaik német nyelvű imája, hangsúlyozta, hogy a nemzetiségek ma magyar földön szabadon megvallhatják, élhetik hitüket.

Müller Anikó Hanga

A márkói kórus is fellépett Pfeiferné Takács Hajnalka vezetésével.

Fotó: Müller Anikó Hanga

Heilig Ferenc megyei német önkormányzati elnök köszöntőjében a hazai németség hitéről, az anyanyelvi egyházi élet támogatásának fontosságáról szólt.

– Vallom, a hazai németséget minden történelmi nehézség közepette összetartó anyanyelvi közössége mellett erős hite tartotta meg, melyet egykor anyanyelvén tudott megvallani. Gyermekeink a családból már nem hozzák magukkal az anyanyelvet, a németet az iskolában tanulják. Kultúránkat, hagyományainkat újraélesztettük, de a német nyelvű egyházi életet bűnösen elhanyagoltuk, ez nekünk, sváboknak kell helyrehoznunk – emelte ki.

A márkói kórus is fellépett Pfeiferné Takács Hajnalka vezetésével.
Fotó: Müller Anikó Hanga

E cél érdekében önkormányzatuk öt éve szervez a megye németek lakta településein német nyelvű szentmiséket és egyházzenei koncerteket. A koncerten közreműködött a márkói Steixner István német nemzetiségi kórus Pfeiferné Takács Hajnalka, a nagyesztergári Margaréta dalkör Vajda-Péczi Éva, a hárskúti egyházi és nemzetiségi kórus Schnelbach Edina, a bakonynánai Edelweiss dalkör Szöllősi Attiláné vezényletével, Pethő Eszter hangszerkíséretével. Végezetül az elűzetési emléktáblánál Surányi Mihály polgármester emlékezett a település „fekete” napjára, amikor 1948. január 18-án hetvenhét családot telepítettek ki Németországba teljes vagyonelkobzás mellett. Az önkormányzatok képviselői koszorút helyeztek el az emlékhelynél.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában