Sok szempontból már tudatosan választunk

2019.06.21. 11:00

Nézzük meg a címkét ha ásványvizet vásárolunk

A nyári melegre már nem kell várnunk, a hőség beköszöntével viszont a korábbinál nagyobb figyelmet kell fordítani szervezetünk folyadékszükségletének biztosítására.

Tóth B. Zsuzsa

Forrás: pixabay.com

Ilyenkor jelentősen megnő az alkoholmentes italok iránti kereslet, az ásványvíz fogyasztása akár duplájára, a gyümölcsleveké és üdítőitaloké pedig másfélszeresére is emelkedik a napi átlaghoz képest. Az alkoholmentes italok piacán 2014-ben lassú növekedés indult meg, amely 2015-ben, 2016-ban és 2017-ben is folytatódott. Az ásványvíz választása során még mindig az a jellemző hazánkban, hogy első szempont annak az ára.

Testünk többségét a víz teszi ki, amelynek arányát életkorunk és nemünk is befolyásolja. A csecsemők szervezete 70, a felnőtteké 60 százalék feletti mennyiséget tartalmaz, és már egyszázaléknyi csökkenés koncentrálási zavarokat, fejfájást vagy éppen fáradtság­érzetet okozhat. A rendszeres folyadékpótlás fontosságáról már rengeteget halottunk, mostanra mindenki tisztában van azzal, hogy nyáron a télinél jóval több, legalább 2–2,5 liter folyadékra van szükségünk a fokozott izzadás miatt.

A mennyiség természetesen azon is múlik, hogy ki milyen munkakört tölt be, klimatizált irodában dolgozik, ülve egész nap, vagy fizikai munkát végez, így több vizet veszít. Egy idő után unalmassá válhat, ha csak vizet, csapvizet iszunk, a változatosság érdekében előnyben részesítjük a szénsavas üdítőket és gyümölcsleveket is. A fogyasztók úgy vélik, a kiegyensúlyozott étrendbe az italok közül leginkább a 100 százalékos gyümölcslevek és az ásványvizek illenek, azok közül is többnyire a szénsavmentesek.

Az alkoholmentes italok fogyasztása évről évre növekszik, az ásványvizeké például harmincszorosára nőtt a rendszerváltás óta Magyarországon. A kutatások szerint sok szempontból már tudatosan választunk a szomj­oltók közül, de még mindig az ár, illetve az ár-érték arány, ami a legfontosabb szempont a vásárlások során, a beltartalomra és a tápanyagokra, az ásványi anyagok összetételére már kevesebb figyelmet fordítunk. Ugyan már egyre többen figyelnek arra, hogy az egészséges életmód, a kiegyensúlyozott táplálkozás része legyen a megfelelő ital, a víz is, de a legtöbben olyat keresnek, amely tartósítószer nélkül készült.

Pedig érdemes megnézni a címkén szereplő információkat is, azt, hogy milyen ásványi anyagokat tartalmaz. Egy átlagos felnőtt szervezetéből naponta körülbelül 2,4 liter víz távozik, minimum ugyanennyi folyadékot kell pótolni is. Tehát ha egész nap egy hűvös helyiségben ülünk, akkor is legalább 1,5 liter vizet kell meginnunk, hogy folyadékháztartásunk egyensúlyban legyen, de átlagos esetben ajánlott a két-három liternyi víz bevitele naponta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában