Szőrös november

2018.11.22. 07:00

Növessz bajuszt, ments meg egy manuszt! – Fotókampány a férfiakért

A mellrákra fókuszáló, múlt havi rózsaszín akció után ezúttal a férfiakat szólítja meg preventív célt szolgáló közösségi akciójával Mayer Zseraldina és Szabó Szilárd.

Laskovics Márió

Mayer Zseraldinát, borostás férjét és lányait fényképezi Szabó Szilárd fotós a prosztatarák megelőzését célzó kampányhoz Fotó: Laskovics Márió

Múlt hónapban beszámoltunk Mayer Zseraldina középiskolai tanár és Szabó Szilárd fotós együttműködéséről, ugyanis októberben létrehozták a Rózsaszín szalag – Pápa oldalt a legnépszerűbb közösségi oldalon, hogy ezáltal hívják fel a figyelmet a mellrákra, annak megelőzésére, a szűrővizsgálatok fontosságára. A nők után novemberben a férfiakat igyekeznek megszólítani, és a szintén nemzetközi Movember mozgalomhoz csatlakozva a férfibetegségek szűrését, a prosztatarák megelőzését „reklámozzák”.

– A szőrös úriemberek elhozhatják párjukat, vagy egy hozzájuk közel álló személyt, aki elmondhatja, hogy miért fontos számára az illető férfi, miért fontos, hogy ügyeljen az egészségére. Majd ez a mondat, vagy egy frappáns idézet kerül fel a képre, egy kék bajuszszimbólummal a sarokban – árulta el az ötletgazda Mayer Zseraldina.

Mayer Zseraldinát, borostás férjét és lányait fényképezi Szabó Szilárd fotós a prosztatarák megelőzését célzó kampányhoz Fotó: Laskovics Márió

Elmondta továbbá, mivel az erősebb nem képviselőit egyaránt nehezebb rávenni a fotózásra, valamint a szűrővizsgálatokra, valószínűleg kevesebben jelentkeznek, mint a múlt hónapban. Akik mégis szívesen adják szőrös arcukat a jó ügyért, azokról térítésmentesen készülnek profi fotók, amiket aztán megosztanak a Rózsaszín szalag – Pápa közösségi oldalon, ahol a fényképek mellett megtalálhatóak a témába vágó cikkek, hasznos információk, valamint itt lehet jelentkezni a kampányhoz is.

– Felesleges irtózniuk a szűrővizsgálattól, ugyanis lényegében egyszerű vérvizsgálattal megállapítható a prosztataspecifikus antigén szintje, aminek megemelkedett állapota betegséget jelezhet, informál a lehetséges veszélyeztetett egészségügyi helyzetről – jegyezte meg Mayer Zseraldina.

Mint megtudtuk, hazánkban a férfiak daganat miatti elhalálozásának negyedik leggyakoribb oka a prosztata-

rák. Más daganatokhoz hasonlóan nem egyik napról a másikra keletkezik. Évek telhetnek el addig, amíg odáig fejlődik, hogy panaszokat, tüneteket okoz. Az idejében felismert prosztatarák gyógyítható, vagy legalábbis visszaszorítható. A prosztatarák korai, idejében történő felismerése érdekében ajánlatos minden 45 évesnél idősebb férfi prosztatavizsgálata.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában