forradalmi technológia

2020.10.15. 10:32

Okoskötés segíthet a sebfertőzések elkerülésében

A selyemből készült anyagba nanogyémántokat ágyaztak be, érzékennyé téve az anyagot a sebfelszín hőmérsékletének emelkedésére.

Forrás: Shutterstock

Fotó: Sirisak_baokaew

A sebfertőzés korai jeleinek észlelésére képes okoskötést fejlesztettek ki ausztrál kutatók, akik szerint a technológia nem csupán az orvosok munkáját segíti, de kevesebb fájdalmat okoz a pácienseknek.

A szerdán bemutatott második generációs kötés selyemből készül, amelybe nanogyémántokat ágyaztak be, érzékennyé téve az anyagot a sebfelszín hőmérsékletének emelkedésére, ami az elfertőződés korai jele.

„A hagyományos sebkezelés jelentős kihívást jelent az orvosok számára, ugyanis folyamatosan figyelniük kell, hogy nincs-e kipirosodás, hőmérséklet-emelkedés és duzzanat, ami az elfertőződést jelzi” – mondta Brant Gibson, a Royal Melbourne Institute of Technology (RMIT) kutatója, hozzátéve, hogy ezek megjelenésekor a gyulladás és a fertőzés már jócskán előrehaladott, ami jóval nagyobb kihívássá teszi a kezelést.

„Ez az új technológia segíti az orvosokat abban, hogy időben és nem invazív módon észleljék az elfertőződést a kötés fájdalmas eltávolítása nélkül” – tette hozzá a szakember.

Az orvosok a nanogyémántok hőérzékelő képessége révén jutnak információhoz a seb állapotáról.

A kutatók meglepetésére az új anyag rendkívül magas antibakteriális ellenállást mutat a bőrsérülések elfertőződésében kulcsszerepet játszó Gram-pozitív és Gram-negatív baktériumokkal szemben, miközben nem gátolja az oxigén és a tápanyagok áramlását a sebbe.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!