pánik nélkül

2020.03.05. 08:50

Olvasóink többsége nem spájzolt be előre

Arra voltunk kíváncsiak, hogy olvasóink vásárolnak-e jó előre, ha ideérne a járvány. Ha a járvány még nem is, de a vírus megérkezett az országba.

A kérdésünk feltevésekor Magyarországon még nem volt fertőzött személy. Szerda este Orbán Viktor miniszterelnök bejelentette, két fertőzött iráni diákot találtak, akiket azonnal kórházba szállítottak, egyelőre tünetmentesek, jól vannak.

A múlt héten beszámoltunk arról, hogy az Európában és a környező országokban is megjelent járvány miatt egyre többen kezdtek el bevásárolni tartós élelmiszerekből, jó előre felkészülve egy esetleges karanténhelyzetre.

Több nagy kereskedelmi láncnál is észlelték, hogy egyes cikkek esetében jelentősen megnőtt a kereslet, bizonyos termékek átmenetileg elfogytak a polcokról, de ezeket hamar pótolták is. A szavazás eredménye alapján úgy tűnik, olvasóink 17 százaléka tartozik azok közé, akik úgy gondolják, nem árt az óvatosság, ezért ők inkább alaposan bespájzolnak.

Schanda Tamás, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) parlamenti és stratégiai államtitkára, valamint a kereskedelmi szervezetek képviselői is hangsúlyozták, nincs szükség felhalmozásra, mert a kereskedelmi láncok többsége hazai beszállítóval áll kapcsolatban, így jelentős mennyiségben állnak rendelkezésre készletek, és ezekből képesek kielégíteni az igényeket a forgalmasabb időszakokban is. A külföldön tapasztalható termelésleállás és visszaesés tehát nincs számottevő hatással a hazai ellátásbiztonságra. A szavazók 54 százaléka nem pánikol, bízik benne, hogy az ellátás folyamatos marad és nem halmoz fel nagyobb mennyiségben tartós élelmiszert, tisztítószereket.

Az olvasók 29 százaléka úgy válaszolt, náluk mindettől függetlenül is mindig tele a kamra, de nyilván nem az ilyen rendkívüli helyzetekre spájzolnak be előre, inkább arról lehet szó, hogy időt spórolnak vele, ha egyszerre nagyobb mennyiséget vásárolnak, ráadásul így egy váratlan vendégség sem éri őket felkészületlenül.

[eweb-voting id="3637647"]

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!