Büdös bogár

2017.10.13. 09:49

Önnél telelnének a poloskák? Nincs egyedül

Tartósan mínusz húsz fok alá kellene csökkennie a hőmérsékletnek, hogy jelentősen megcsappanjon a poloskák száma, de ez aligha valószínű. Egy rovarirtó cég felméréséből kiderült: az ország szinte minden városa fertőzött.

– Az elmúlt egy hétben jelentek meg lakásomban a poloskák, mindennap látok négyet-ötöt belőlük. Sajnos gyorsan elbújnak, ha pedig agyonnyomjuk őket, kellemetlen szagú váladék távozik belőlük – jelezte a kemma.hu egyik olvasója.

Szakértők szerint a poloskák szeptember végén, október elején okozzák a legtöbb problémát, és – mivel az apróbb zugokba is be tudnak húzódni – az átteleléssel sincs gondjuk. Bejutásuk ellen leghatékonyabban szúnyogháló felhelyezésével védekezhetünk. Ha már megjelentek a lakásunkban, csak az összeszedésük (kiirtásuk) segít.

A budosbogar.hu térképe jól mutatja a legfertőzöttebb területeket

A kemma.hu megkereste az említett felmérést készítő céget is. Szalai Károly, a vállalat sajtóreferense elmondta: csaknem háromezer bejelentést regisztráltak, de ők is kerestek adatokat közösségi és egyéb oldalakon.

A mezei poloska emberre veszélytelen rovar. Mivel szúró-szívó szájszerve van, előfordulhat, hogy az embert megcsípi, ez azonban ritka, és csak akkor fordulhat elő, ha közeledésünket támadásnak veszi. A bűzmirigye miatt, és főként azért, mert behurcolt faj, Magyarországon nincs természetes ellensége, még a rovarevő madarak sem fogyasztják. Mivel a lakás egyáltalán nem a megfelelő közeg a poloskának, elszaporodni nem fog, legfeljebb megpróbál áttelelni.

– Tartósan mínusz húsz fok alá kellene csökkennie a hőmérsékletnek, hogy drasztikusan megcsappanjon a poloskák száma, de ez aligha valószínű. Ha a padlástérre felhúzódnak, átvészelhetik a hideg időt, ráadásul észre sem vesszük őket – magyarázta a szakember. Szalai Károly hangoztatta: az élőlények nem jelentenek veszélyt az emberekre, növények nedveivel táplálkoznak.

(Borítókép: Shutterstock)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!