működő evolúció

2017.10.17. 05:31

Örökölhető a császármetszéses szülés kockázata

Kétszer nagyobb eséllyel szülik meg gyermekeiket császármetszéssel azok a nők, akik maguk is így jöttek világra, mint azok, akik természetes úton születtek – állapították meg bécsi kutatók.

A császármetszéssel született nőknél ugyanis gyermekük feje is ritkábban fér át a szülőcsatornán. A szakértők eredményeiket a PNAS című folyóiratban mutatták be.

A bécsi szakértők kimutatták:

Azoknál a nőknél, akik téraránytalanság miatt császármetszéssel születtek, 2,8-szer nagyobb eséllyel szülik meg ugyanilyen körülmények között a gyereküket azokhoz a nőkhöz képest, akik természetes úton születtek.

A Bécsi Egyetem munkatársai már vizsgálták a kérdést, mi lehet az oka annak, hogy több százezer évnyi természetes szelekció után még mindig nagyon magas a születési problémák aránya. A szűk medence előnyös az előrehaladás szempontjából, és megelőzi szüléskor a medencefenék-problémákat, a babának azonban annál nagyobbak a túlélési esélyei, minél nagyobbak születéskor.

A szelekció tehát egyszerre részesíti előnyben a szűk csípőt és a nagy babát, de csak egy bizonyos pontig: ha a baba nem fér át a szülőcsatornán, az végzetes lehet számára. A diagram szerint a természetes szelekció nem tudja kiküszöbölni a medence és fej közötti, akár halált is okozó aránytalanságot, vagyis téraránytalanságot – vélik a kutatók.

A 20. század közepe óta azonban az orvosok meg tudják menteni császármetszéssel az érintett anyákat és gyerekeiket, ami már most evolúciós változásokat okozott.

– fejtették ki tanulmányukban.

A téraránytalanságok miatti születési problémák gyakorisága 20 százalékkal növekedett az elmúlt évtizedekben.

Borítókép: FamVeld/Shutterstock

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!