fejlesztések jönnek

2020.09.30. 16:54

Országos szinten folytatódik a Tisztítsuk meg az országot! projekt

A Hulladékradar mobilalkalmazás csütörtöktől már a végleges üzemmódban fogadja az illegális hulladékokról szóló bejelentéseket.

Budapest, 2020. augusztus 28. Szemetet szednek a MÁV Zrt. munkatársai a Tisztítsuk meg az Országot! program sajtótájékoztatója után a Rákos vasútállomás rakodóterületén 2020. augusztus 28-án. Megkezdődött a Tisztítsuk meg az Országot! projekt második lépése, a belföldi vasútvonalak környékének megtisztítása az illegális hulladéktól a MÁV Zrt. közreműködésével. MTI/Kovács Tamás

Forrás: MTI

Fotó: Kovács Tamás

Véget ért a Tisztítsuk meg az országot! júliusban kezdődött kísérleti szakasza, csütörtöktől országos szinten folytatódik a program – jelentette be szerdai sajtótájékoztatóján Budapesten az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) építésgazdaságért, infrastrukturális környezetért és fenntarthatóságért felelős államtitkára.

Boros Anita közölte, hogy véget ér a Hulladékradar nevű mobilalkalmazás tesztidőszaka is, csütörtöktől már a végleges üzemmódban fogadja az illegális hulladékokról szóló bejelentéseket. Az államtitkár számít az emberek segítségére, hiszen az applikáció már eddig is több mint 3 ezer jelzést fogadott. A tapasztalatok alapján a szemét legnagyobb része építési és kommunális hulladék. Az illegális lerakások főképp utak, vasútvonalak, folyópartok mentén találhatók, míg a településeken a külterületek, félreeső helyek a legszennyezettebbek.

Boros Anita elmondta, hogy az ország hulladékmentesítése több szakaszra oszlik majd. Az összegyűjtés csak az első lépés, hiszen az újraszennyezés megakadályozásával fenn is kell tartani a szemétmentességet, a használható hulladékot pedig vissza kell vezetni a gazdasági körforgásba.

Az ITM javaslata – tette hozzá – települési gyűjtőpontokon biztosítaná a szemétlerakás lehetőségét, és kiterjed a hulladékudvarok fejlesztésére is. A projektet a sajtótájékoztatón Csepel polgármestere méltatta abból az alkalomból, hogy a kísérleti projekt záró napján a városrész három pontjáról összesen több mint 300 köbméter hulladékot szállítottak el. A munka költsége meghaladta a 4,3 millió forintot, de Borbély Lénárd közölte, hogy az önkormányzat ennél sokkal többet, évi több mint 150 millió forintot fordít a hulladékok elszállítására és elhelyezésére. Az összeget a csepeli polgárok adójából kell előteremteni, vagyis a szemetelők ekkora kárt okoznak a helyieknek – tette hozzá.

A polgármester elmondta, hogy állandó gondot jelent számukra a hulladékmentesítés, mivel a szemét új helyen jelenik meg, ha valahol sikerül megakadályozni a lerakást. Véleménye szerint a helyzetet súlyosbította, hogy a fővárosi önkormányzat az idén nem szervezte meg a szokásos lomtalanítást.

Borbély Lénárd úgy véli, hogy a Tisztítsuk meg az országot! projektet hosszú távra, a megelőzés lehetőségeivel együtt kell tervezni, de a legnagyobb eredménynek azt tekintené, ha a szemléletváltás vezetne tisztább környezethez.

Borítókép: Szemetet szednek a MÁV Zrt. munkatársai a Tisztítsuk meg az Országot! program sajtótájékoztatója után a Rákos vasútállomás rakodóterületén 2020. augusztus 28-án.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!