a bakonyi indián

2019.08.17. 07:00

Ősi szellemünket idézték meg Cseh Tamás emlékére

Cseh Tamás halálának tizedik évfordulóján a művész szívének oly kedves bakonybéli Szent-kút kápolnánál emlékeztek rá tisztelői, barátai.

Müller Anikó Hanga

20190810 Bakonybél Szent Kút. Cseh Tamás megemlékezés Pesthy Márton fotó Veszprém Megyei Napló

Ez volt az ötödik alkalom, amikor az önkormányzat és a Tinódi Pajzs Egyesület közösen rendezte meg az Énekmondók Emlékezete című, kora délutántól éjfélig tartó programot, mely a 14. századtól Cseh Tamásig idézte meg a különböző korszakok krónikásait, akik versben énekelték meg koruk társadalmát, történetét.

A Musica Historica régize­nei együttes koncertjét az enyhet adó fák alatt Lantos Szabó István Tinódi Lant-díjas és Kátai Zoltán Kossuth-díjas előadóművész lanttal és kobozzal kísért fellépése követte, akik a 15–17. század prédikátorainak és versmondóinak gondolatait elevenítették fel. A helyi népdalkör bakonyi népdalokkal erősítette, hogy Cseh Tamáshoz mennyire közel álltak a népdalok is. Tolcsvay Béla Kossuth-díjas és Heinczinger Mika, a Magyar Örökség-díjas Misztrál együttes énekese a magyarság ősi szellemét idézte meg a hajdani áldozóhely, a Borostyánkő-szikla tövében.

Tolcsvay Béla elmesélte, hogy barátságuk Cseh Tamással a Szörnyek évadja Jancsó-film forgatásán kezdődött. Műsorukat Heinczinger Mikával együtt úgy állították össze, hogy a hely szellemének és a Kárpát-medencei indiánoknak egyaránt megfeleljenek. Fellépésüket az Új Színház A kőszívű ember fiai előadásának záró dalával fejezték be, „Adjon Isten a magyarnak két kezével, boldog égből minden jót”.

Ezt követően a Cseh Tamás Archívum anyagából Hanák Gábor rendezésében összeállított Cseh Tamás arcai – Keresztül-kasul a histórián című filmdokumentációt vetítették le. A ritkán vagy sohasem látott képsorok az énekes sokszínű életművét mutatták be dalai felidézésével. Énekelt a nagy ravasz Shakespeare Williamről, felhangzott a Bereményi Gézával írt első közös dalaikból való a Janus Pannonius és Az első fénykép, a Jó év volt, mikor születtem én.

Felhangzottak Víg Mihály improvizációi, a Hajdútánc, a Legénytánc, dalok Pálóczi Horváth Ádám gyűjtéséből, ének a kitelepített lányról és más részletek, autentikus elő­adásban. Felidézték Cseh Tamás 2009. augusztus 27-ei temetését, melyet a közelmúltban elment barát, Ökrös Csaba népzenész gyimesi halottsiratóval kísért és az indiántársak is búcsúztak Füst a szemében bakonyi indián főnöküktől.

A vetítés után Ungvári István színművész Koós Levente gondolatait tolmácsolta, melyben a szerző a dalok születésének politikai hátterét, az 1970–80-as évek légkörét és abban Cseh Tamás igazmondóvá válását, helytállását emlegette fel. Sötétedéstől a tábortűz mellett Mülhauser Martina énekelte magával ragadó előadásban Cseh Tamás dalait a nagyszámú közönséggel együtt.

A vendégeket, mint minden évben, a helyi Marticsek família által készített gulyással vendégelték meg. Meghitt, bensőséges, Cseh Tamás életművéhez és szelleméhez méltó megemlékezés volt az idei is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában