levegőt!

2018.06.24. 08:00

Oxigén túra a Balaton-felvidéken – drótszamárral

Ötödször rendezte meg Balatonfüred közismert kerékpárszaküzlete az Oxigén túrát biciklivel, melyre idén háromszáztizennégyen neveztek, így megdőlt a tavalyi rekord.

Szendi Péter

Egyes helyeken zöld alagútban fut a kerékpárút Fotó: Szendi Péter

Amatőr kerékpározóként a kis kör teljesítésére vállalkoztam, mely negyvenöt kilométeres volt. A bátrabbak a 60, illetve – most először – a 90 kilométeres távot is megtehették.

Kilátás a Tihanyi-félszigetre és a déli partra a pipacsmezőről. Minden évszakban gyönyörű látvány a Balaton Fotó: Szendi Péter

Kedves mosoly, csillogó szempár fogad, amikor belépek a paloznaki étterembe. Megkapom a regisztrációs lapot és vele együtt az első pecsétet. Nem sokat kell kerekeznem, mire a második állomáshoz érkezem. Csopak egyik pincészetében Söptei Zsolt fogad, elmondja, hogy ő is gyakran kerékpározik a környéken, számára is felemelő érzés, amikor a mediterrán táj szépségeiben gyönyörködhet. Sok idő nincs a beszélgetésre, hiszen igyekszem minél hamarább teljesíteni a túrát.

Arácson egy idős hölgy vág ki elém az autójával, még szerencse, hogy jók a reflexeim, megvolt az első fékpróba. Balatonfüreden a főszervezőkhöz kanyarodok, ahol Batyki Péter tulajdonos frissítővel kínál, és rákérdez, hogy a biciklimmel minden rendben van-e. Az igenlő válasz után hamar nyeregbe pattanok, biztatva magamat, hogy a nyolc ellenőrzési pontból hármat már teljesítettem. Persze a túra neheze még csak most jön! Ahogy elhagyom a fehér templomot, rögtön az égiekhez fohászkodom, hiszen egy igencsak megerőltető domb következik. Visszapillantva azonban gyönyörű látvány fogad: a Balaton és annak minden egyes szépsége.

Egyes helyeken zöld alagútban fut a kerékpárút Fotó: Szendi Péter

A Pécselyi-medence önmagáért beszél, ha valaki még nem járt erre, mindenképpen tegye meg. A távolban feltűnik Zádor-vár, de most nekem nem arra kell mennem, hanem a faluba. Az ötödik állomáson egy évek óta nem látott ismerős fogad, Almás Péter, a Balatonfüredi Ökölvívó Club vezetőedzője. Bodzaszörppel kínál, mely jól is esik a tikkasztó hőségben. Múltidézésre nincs sok idő, hiszen végre le kell „gurulnom” Örvényesre egy étterembe. Kedves lányok fogadnak, megkérdezik tőlem, „bácsi, kíván inni szódát?”, teljesen letaglózva elfogadom. Annyira sokkos állapotba kerültem a „lebácsizás” után, hogy hirtelen másnak a kerékpárjára szálltam fel. Ez mintegy 100 méter után derült ki számomra, mondván, valami nincs rendben a biciklimmel. Visszaviszem a tulajdonosához, aki jót derül, de nemcsak ő, hanem az a mintegy harminc ember, aki látta az esetet.

Aszófőre beérkezvén gyönyörködöm a pipacstáblában. Többen megállnak fotózkodni. Nekem sikerül kifognom egy német házaspárt. Bár nem beszélem a nyelvet, de mutogatva megkérjük egymást, hogy mindenki készítsen a másikról képet. És végre felcsillan előttem a remény, az utolsó állomást közelítem meg! Tihany szépségeiért azonban alaposan meg kell szenvednem, a bicikliúton kemény emelkedő vár rám. Mi tagadás, eszembe jutnak József Attila szavai: Levegőt! Tihanyt meglátni és megszeretni azonban egy pillanat műve! Rengeteg ember sétál, gyönyörködik a település nevezetességeiben. Én is ezt teszem, miközben leadom a regisztrációs lapomat. Visszafele már könnyűnek tűnik az út, előttem lebeg a cél, nevezetesen Paloznak. Közben megállok a Tagore sétányon, mely ezer színében pompázik. Ahogy Csopakra érkezem, a kerékpárúton egy vadkacsacsalád totyog át előttem. Az anyjuk hangos hápogással invitálja kicsinyeit a patakba. Majd végre feltűnik a templom, és vele együtt szeretett településem! A közel 47 kilométert 18 kilométeres átlagtempóban teljesítettem, miközben 1943 kalóriát égettem, legalábbis az okostelefonom szerint.

Batyki Péter főszervező és Bóka István, Füred polgármestere. Mindketten örömmel nyugtázták, hogy sokan kerékpároztak az ötödször megrendezett Balaton-felvidéki túrán Fotó: Szendi Péter

Másnap némi izomlázzal átkerekezem Balatonfüredre, a polgármesteri hivatal elé. Elég sokan összegyűltek, bízva abban, hogy megnyerik a két értékes kerékpárt. Bóka István polgármester osztja ki a jól megérdemelt jutalmakat, több kategóriában is. A város vezetője elismeréssel nyilatkozik a túráról, dicséri a szervezőket. Szerinte a kerékpáros turizmusnak van jövője, ezt bizonyítja az is, hogy több mint háromszázan teljesítették a Balaton-felvidéki túrát. Batyki Péter főszervező elmondja, hogy a kilencvenes távot a résztvevők húsz százaléka teljesítette, mindezt azért vezették be, hogy a profi kerékpározók is benevezzenek. Az eseménynek elsődleges célja a biciklizés népszerűsítése volt, hogy az emberek gyönyörködjenek a táj szépségeiben, felfedezzék mindazt az értéket, mely körülvesz bennünket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában