Köszönet a jótevőknek

2019.07.04. 07:30

Rászoruló gyerekek százait táboroztatja az Ökumenikus Segélyszervezet

A Felhőtlen gyermekkor adománygyűjtésből megvalósuló szünidei programok összesen 500 hátrányos helyzetű és bántalmazott gyermek számára kínálnak rendkívüli fejlesztő és élményprogramokat, amelyek legtöbbjüknek az egyetlen nyári vakációs programot jelentik.

Forrás: Ökumenikus Segélyszervezet

Miskolcon július első felében két képzőművészeti tábor követi egymást, amelyek változatos programjait egy-egy kirándulás teszi még feledhetetlenebbé. A batikolás, képregénykészítés, stencilezés és agyagozás mellett a segélyszervezet avasi Közösségi Pontját egész évben látogató alsó- és felsőtagozatos iskolások a városi vadasparkba kirándulnak, harcművészeti bemutatón és például régészeti ásatáson vesznek részt. A kaposvári Biztos Kezdet Gyerekházban kicsik és nagyobbak számára is szerveznek készségfejlesztő, kreatív és ügyességi versenyekkel és sportprogramokkal tarkított napközis táborokat július első két hetében.

Szolnokon a Szent Tamás Görögkatolikus Általános Iskolában szervez 4-7. osztályos, halmozottan hátrányos helyzetű gyermekek számára kézműves foglalkozásból és sporttevékenységből álló egyhetes élménytábort a segélyszervezet. A programokat pszichológus, testnevelő tanár és mozgásfejlesztő szakemberek vezetik, akik saját területük szakértelmével tudják a foglalkozások közben segíteni a gyermekek felzárkózását. A program részeként hajókirándulásra is elviszik a résztvevőket.

Orosházán egészség tematikájú nyári táborba várják a gyerekeket július közepén, amelynek keretében a helyes táplálkozás mellett a testmozgás fontosságát is tudatosítják, és a lelki egészség, az érzelmi intelligencia fejlesztésére is figyelmet fordítanak a szakemberek.

A gönci kistérségben két település – Boldogkőújfalu és Vizsoly – hátrányos helyzetű gyermekei számára szerveznek táborokat július közepén és augusztus elején. A kézműves foglalkozások, közösségfejlesztő programok, játékok és sportfoglalkozások mellett például közös főzés és lillafüredi kirándulás is szerepel a tervek között.

A részt vevő gyerekek napi étkezését mindegyik programhelyszínen biztosítja a segélyszervezet.

A napközis táborok mellett idén már három bentlakásos tábort is szerveznek Kastélyosdombón az ökumenikusok. A Somogy megyei faluban saját táborhelyet alakított ki a segélyszervezet, ahol ezután az ország minden részéről tudnak fogadni hátrányos helyzetű, rászoruló gyermekcsoportokat. Az úgynevezett Esélytáborok fontos színterei a traumák feldolgozásának, a felhőtlen, gondtalan szabadidő megtapasztalásának, illetve a segélyszervezet itt is nagy hangsúlyt fektet a fejlesztésre, amely az intenzív foglalkozásoknak köszönhetően sokkal hatékonyabb, mint a megszokott környezetben.

Az Ökumenikus Segélyszervezet június végén lezárult Felhőtlen gyermekkor adománygyűjtése alatt 60 millió forint gyűlt össze. A minden korábbinál eredményesebb összefogás lehetőséget ad arra is, hogy a táborok megvalósításán túl a Segélyszervezet Kapaszkodó programja keretében év közben is segítse a gyermekek felzárkózását.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!