Járvány

2020.05.12. 15:39

Rendkívüli kihívásokkal találkoznak a segélyszervezeti munkatársak

Van olyan szociális munkás, aki beköltözött az átmeneti otthonba, hogy segíteni tudjon az ott élő családoknak.

Fekete Daniel / MÖS

Forrás: Ökumenikus Segélyszervezet

Az Ökumenikus Segélyszervezet nem engedi el a rászorulók kezét a járvány alatt sem. Munkatársai szerint a személyes kapcsolat hiánya az egyik leghátráltatóbb tényező a mindennapi munkában, de a rendkívüli higiénés körülmények betartása is új, extra kapacitást és költséget igénylő módszerek bevezetését követeli meg. Nagyot változott az átmeneti otthonban élő családok, a hajléktalanok, az idősek és a szenvedélybetegek ellátása a járványhelyzetben.

Hogyan tartson bizalmas esetmegbeszélést az Ökumenikus Segélyszervezethez forduló szenvedélybeteggel a szakember? Hogyan biztosítsák az extra higiénés körülményeket a hajléktalanokat segítő intézményekben? Hogyan fogadjon be új családot az átmeneti otthon, ahol védeni kell a már bentlakókat és a kijárási korlátozás miatt őket ellátó munkatársakat a zavartalan mindennapok érdekében? – ezekkel és sok ilyen jellegű kérdéssel szembesülnek naponta az Ökumenikus Segélyszervezet országos hálózatának intézményeiben dolgozó szociális munkások, szakemberek.

 

Csomagátadás – távolságtartással
Fotó: Ökumenikus Segélyszervezet

Rácsok Balázs, az Ökumenikus Segélyszervezet szociális igazgatója a közelmúltban bejárta az intézményhálózat minden központját. A szakember személyes tapasztalatai szerint

az, hogy az intézmények a járványhelyzetben is be tudják tölteni küldetésüket, leginkább az időben elkezdett felkészülésnek köszönhető.

Már március elején elkezdték az átállást az online kapcsolattartásra, ennek érdekében begyűjtötték az e-mail-címeket és közösségi oldalakon keresztüli elérhetőségeket. A szakember elmondta, hogy az online platformok sok esetben ki tudják váltani a személyes találkozást, de

vannak helyzetek – például az első beszélgetés egy szenvedélybeteggel –, amelyek mindenképpen személyes találkozást igényelnek.

Ezeket úgy oldják meg, hogy a szigorú biztonsági előírásokat betartva, például az intézmény kerthelyiségében egymástól 5 méterre elhelyezett székeken ülve beszélgetnek. Rácsok Balázs elmondta, hogy sok esetben, amikor online és telefonos kapcsolat is létrejöhet, inkább a telefonos beszélgetést választják a segítséget kérők, hiszen ott az élő szó, a kollégák hangja is támogatást jelent számukra.

Továbbra is fogadják az Ökumenikus Segélyszervezet családok átmeneti otthonai a lakhatásukat elvesztett családokat, akiknek azonban

most két hétig egy izolációs szobába kell költözniük, és zömében adóvevővel tartják velük a kapcsolatot.

A szociális igazgató egy másik példát említve az Ökumenikus Segélyszervezet hajléktalanokat segítő intézményeiben bevezetett szabályokról szólt. A krónikus betegségek és a legyengült immunrendszer miatt az egyik legveszélyeztetettebb célcsoport védelmének érdekében zsiliprendszerrel folyik a mindennapi ellátás.

Tizenkét fős csoportokban fogadják a hajléktalanokat, akik lázmérés és fertőtlenítés után léphetnek be az intézményekbe,

ahol többek között az étkezési, vitaminpótlási, mosási és fürdési lehetőségeket vehetik igénybe.

Készülnek a maszkok
Fotó: Ökumenikus Segélyszervezet

Rácsok Balázs elmondta, hogy a krízisidőszakban megnövekedett kapacitásigény miatt sok szociális munkásnak egyéni áldozatot is kell hoznia. Van olyan intézményvezető, aki csak úgy tudja ellátni a munkáját, hogy gyermekére a nagyszülők vigyáznak, ő pedig csak a kerítésen keresztül tud a nap végén találkozni rövid időre kislányával, amíg a krízis tart. Van olyan kolléga, aki beköltözött az egyik intézménybe, hogy folyamatosan segíteni tudjon az ott élő rászorulóknak.

Az Ökumenikus Segélyszervezet mindemellett online nyújt tanácsadást a bezártság miatt fokozottabban megjelenő kapcsolati erőszak érintettjei számára. Továbbra is segítséget nyújt azokon a helyszíneken, ahol a közösségi programokat (tanoda, biztos kezdet gyerekház, közösségi terek) eredeti formájukban fel kellett függeszteni: sok esetben online és telefonon tartva kapcsolatot a korábban az intézménybe járó családokkal, vagy akár érintkezésmentes adományátadással támogatva a nélkülözőket. Immunerősítőkkel és vitaminokkal segít idősek otthonaiban és szociális intézményekben, továbbá maszkokat, kéz- és felületfertőtlenítő szereket szerez be és oszt ki rászorulóknak.

Így segíthetünk

A segélyszervezet járványhelyzetben is zajló munkáját, rendkívüli feladatait bankkártyás adományozással a segelyszervezet.hu oldalon és a 11705008-20464565 számlaszámon „koronavírus” megjelöléssel lehet támogatni. A 1357-es adományvonal tárcsázásával hívásonként 500 forinttal a Nemzeti Humanitárius Koordinációs Tanácsba tartozó hat nagy hazai karitatív szervezet munkáját lehet támogatni.

Borítókép: Segélyszállítmány pakoló munkatársak

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!