a pszichológus ajánlja

2017.10.24. 08:00

Rossz az idő? Mozduljon ki és beszélgessen!

Keressük meg rossz időben is a kellemes elfoglaltságot, arra törekedjünk, hogy semmiképp se ne legyen úrrá rajtunk a rossz hangulat!

Kovács Erika

Ezt javasolta érdeklődésünkre Szilágyi Judit pszichológus, aki sokféle, jókedvet garantáló lehetőséget említett.

Az elmúlt héten még szikrázóan sütött a nap, szinte strandolni is lehetett az őszi nyárban, mára pedig sok helyen tíz fok alá süllyedt a hőmérséklet, zuhog az eső és tombol a szél. Szakembertől azt kérdeztük meg, hogy a borús, esős időjárásban hogyan őrizzük meg jó kedélyünket?

- Ilyenkor is mozduljunk ki, mozogjunk, menjünk uszodába, fallabdázni, szaunázzunk például! – javasolta a veszprémi pszichológus. Szilágyi Judit kiemelte, a mozgás rendkívül jótékonyan érinti hangulatunkat, jókedvre derít, erőt ad. A rossz idő kitűnő alkalmat ad a családi beszélgetésekre is, süssünk, főzzünk valami különlegeset, finomat, vegyük elő a szép nyári fotókat, tekintsük át az idei évet, mit végeztünk el, milyen élményeket éltünk át, mi az, ami még vár ránk? Hívjunk társaságot, rokonokat, barátokat, szomszédokat, és beszélgessünk, aki egyedül él, ne zárkózzon magába! – sorolta a további hangulatjavító ötleteket a pszichológus. Mint mondta, gyújtsunk be a kályhába, kandallóba, nézzük csak úgy a tüzet, tegyünk egy égő gyertyát, mécsest az asztalra nappal is, amikor otthon vagyunk, ami ugyancsak kellemes hangulatot teremthet körülöttünk.

A pszichológus utalt rá, természetesen szükség van arra is, hogy olykor egy időre egyedül maradjunk gondolatainkkal, különösen ilyenkor, halottak napja és mindenszentek közeledtével, meditáljunk, összegezzünk, értékeljünk, mindez szintén jótékony hatással lehet az ember lelkére. Fontos az is, hogy az ember néha csak úgy kényeztesse magát, azt tegye, ami jólesik neki, legyen az egy jó könyv, egy különleges tea, vagy egy finom ebéd vagy vacsora egy étteremben. – A lényeg, hogy mindig keressünk olyan elfoglaltságot, amivel lelki egyensúlyunkat, pozitív gondolkodásunkat megőrizzük! – mondta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában