Mit tartalmazzon az úti patikánk?

2019.06.19. 07:00

Semmiképp ne felejtsük itthon körültekintően összeállított csomagunkat

Körkép Elkezdődött a vakáció és a nyári szabadságolások időszaka. Sokan indulnak el kisebb-nagyobb utazásokra, és hagyják el az országot. Célszerű felkészülni, megelőzni a váratlan helyzeteket, és a bőröndünkbe tenni egy gondosan összeállított úti patikát.

Borsos Renáta

A ruhák mellé gyógyszereket is pakoljunk

Forrás: shutterstock

A gyógyszerészek tanácsát követve utazás során nem szabad elfeledkeznünk rendszeresen szedett gyógyszereinkről, és arról, hogy elegendő mennyiségben a rendelkezésünkre állnak-e a nyaralás alatt.

Ezek után olyan, vény nélkül kapható gyógyszerekről is gondoskodnunk kell, mint a fájdalomcsillapító, lázcsillapító. Ha gyermek is utazik velünk, akkor természetesen neki legalább kétfélét kell elraknunk, mert nem mindegy, hogy egy hirtelen kiugró lázat kell csillapítani, vagy egy elhúzódót. A hatóanyagokban és az adagolás gyakoriságában lehetnek eltérések. A naptej az evidens, de még így is előfordulhat, hogy nem vagyunk elég körültekintőek, és megpirul a bőrünk. Legyen nálunk valamilyen napégés utáni bőrregeneráló szer. Jó szolgálatot tehet egy sokoldalú fertőtlenítő spray, amit sebre és akár nyálkahártyára is lehet fújni.

A ruhák mellé gyógyszereket is pakoljunk
Fotó: shutterstock

Előfordulhat, hogy többet eszünk a kelleténél, megterheljük a gyomrunkat, ilyen esetekre jó beszerezni egy vény nélkül kapható gyomorsavcsökkentőt. Legyen nálunk probiotikum, illetve hányás kezelésére rehidratáló folyadék a kiszáradás ellen. Hasmenés esetén célszerű a széntabletta, ami segít kivezetni a káros anyagokat a szervezetből. Vigyünk még magunkkal olyan antiallergikumot, melyhez vény nélkül hozzájuthatunk a patikában. Segíthet nap­allergia esetén, csípéseknél. Természetesen utazás előtt bárki felkeresheti a patikákat, ahol személyre szabottan, az adott szituációra fókuszálva tudják összeállítani az úti patikát a gyógyszerészek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában